Madımak Katliamı belgeseli: İstese de kimse unutturamaz

Ümit Kıvanç'ın yönettiği Madımak Katliamı’nı anlatan dört buçuk saatlik ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu’ belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Sözlü tarih görüşmelerini ve arşiv görüntülerini içeren belgesel katliam üstüne yapılmış en kapsamlı görsel çalışma.

Kültür Sanat 20 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Sanatçılar ve aydınlar 30 yıl önce Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin şenliğine katılmak için Sivas’a gittiklerinde takvimler 1993 yılını gösteriyordu. Aydınlar hedefteydi, şehirde gerginlik vardı, provokasyonlar oluyordu. Tüm bu atmosferde hiçbir önlem alınmadı ve 2 Temmuz günü tarihe Madımak Katliamı olarak anılacak o olay yaşandı. Saldırganlar kalabalıklar halinde Madımak Oteli’nin önüne geldi, sloganlar attı, camları kırdı ve içeridekileri canlı canlı yakmak için oteli ateşe verdi. Çıkan yangında 35 kişi hayatını kaybetti.

Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi belgesel filmi ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu- Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’ ilk kez Ankara’da gösterildi.

Bugüne kadar Madımak Katliamı’nı anlatan, unutulmaması için hafıza arşivine eklenen onlarca belgesel çekildi, kitap yazıldı, şarkılar bestelendi. Bunlardan sonuncusu katliamı anlatan ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu: Madımak Katliamı ve Ötesi ‘ belgeseli.

Belgesel Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde ve Alevi kurumlarının desteğiyle çekildi. Ümit Kıvanç’ın yönettiği belgesel Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin Ankara, İstanbul, Balıkesir, Tokat, Sivas, Yalova, Varsseveld (Hollanda) ve Köln’de (Almanya) 127 kişiyle yaptığı sözlü tarih görüşmelerini ve arşiv görüntülerini içeriyor. Belgeselde katliamdan önceki ve sonraki süreç de yer alıyor, Alevilerin yaşadığı baskıların geçmişi de anlatılıyor.

Toplam dört buçuk saat süren belgesel iki bölümden oluşuyor.

Belgelin ilk gösterimi Ankara’da Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezinde yapıldı. Yönetmen Kıvanç galada yaptığı konuşmada belgeselin gelecek nesiller için bir hafıza arşivi olmasını dilediğini söyledi: “Unutturulmaması gereken çok fazla şey oluyor bu memlekette. Bunu isteseler de kimse unutturamaz. Şu andan itibaren bu belgeyi kimsenin yok edemeyeceği şekilde ortaya koyduk. Bu çalışma Madımak’ta hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere kurtulanların, mücadele yürütmüş olanların desteğiyle yapılmış oldu. Elimizden geleni yaptık. Hiçbir şey bilmeyen bir insan olayı her şeyiyle karşısında bulsun istedim. Gelecekte bir kaynak olmasını istedik.”

Belgesel İstanbul, İzmir, Mersin, Adana ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde gösterilecek.

 

Şu Sivas'ın elinde adı anılmaz: Madımak'ın müzesi açılamadı ama artık hafıza merkezi varŞu Sivas’ın elinde adı anılmaz: Madımak’ın müzesi açılamadı ama artık hafıza merkezi var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.