Dokuz yıl süren Divriği Ulu Camii restorasyonu nihayet bitti!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve yaklaşık dokuz yıldır restorasyon halindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası yeniden açıldı. 800 yıllık tarihi camide güçlendirme çalışmalarının yanı sıra lazerle yüzey temizliği de yapıldı.

Kültür Sanat 8 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Divriği Ulu Camisi'nin büyüleyici kapısı.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil olan ilk yapılarından biri olma özelliği taşıyan Sivas’taki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda dokuz yıl süren restorasyon sona erdi. Tarihi camii hem ibadete ve hem de ziyarete açıldı. Restorasyonda caminin etrafında bulunan 190 bina kamulaştırılarak çevre düzenlemesi yapıldı.

 Anadolu’nun Elhamrası olarak da anılıyor

1229 yılında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve eşi Turan Melek’in yaptırdığı darrüşifada hem Selçukluların avlulu plan tipini, hem de Endülüs Emevi planını bir arada görmek mümkün. İspanya’nın Granada kentindeki İslam mimarisinin en önemli eserlerinden kabul edilen Elhamra Sarayı’na benzediği için “Anadolu’nun Elhamra’sı olarak da tanınıyor. Tarihi cami iki başlı kartal motifini de içeren süslemeleriyle de görkemli bir görüntüye sahip. Caminin batı cephesindeki bu kartallar Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubad ve Mengüceklerin sultanı Ahmet Şah’a ait. Darüşşifa, Şah Mahfili ile caminin kuzey ve batı taç kapılarının her biri birbirinden farklı eşsiz bezemeleriyle göz kamaştırıyor.

Divriği Ulu Camisi 800 yıllık bir geçmişe sahip.

Divriği Ulu Camisi’nin görkemli giriş kapısına ikindi güneşi düştüğü zaman gölgelerden oluşmuş ayakta duran bir erkek silueti belirir. Bu siluetin önünde dikdörtgene benzer bir gölge daha vardır. Tarihi eseri ziyaret eden Evliya Çelebi gördükleri karşısında şunları yazmıştır: “Üstad bu camiye öyle emek sarf edip kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır.”

800 yıllık bir geçmişe sahip tarihi eserin restorasyon sonrası açılışında konuşan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek de “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne ülkemizden giren bu eşsiz eserin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu eseri bizden sonraki nesiller de aynı şekilde koruyarak gelecek nesillere aktaracaklardır” dedi.

Efes antik kenti geceleri ışıl ışılEfes antik kenti geceleri ışıl ışıl

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.