Kılıçdaroğlu’ndan kayyum uygulamasına tepki: Meşru değil
Göbeklitepe'yle dünya tarihine ışık tutan Şanlıurfa 4-8 Kasım’da ilk kez düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi’nde birçok ülkeden uzman ve akademisyeni ağırlayacak. Kent kongreye hazır, etkinliğin arkeolojik çalışmalara hız kazandırması bekleniyor.
Şanlıurfa’da ortaya çıkarılan Göbeklitepe dünya tarihini değiştirdi; çünkü 13-15 bin yıl önceye ait olduğu düşünülen Göbeklitepe bulunana kadar insanların Neolitik, yerleşik toplum öncesinde din kültü yapısına sahip olmadığı varsayılıyordu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Göbeklitepe ile başlayan Taş Tepeler Projesi’yle tarihe ışık tutan Şanlurfa’da şimdi bir ilk yaşanacak.
Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 4-8 Kasım’da düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi hazırlıklarına başlandı. Dünya Neolitik Kongresi’nin bir ilk olacak, birçok ülkeden akademisyen ve uzman Urfa’da bir araya gelecek. 2024 Dünya Neolitik Kongresi, çeşitli kültürel ve sosyo-ekonomik yörüngelerin ardından farklı coğrafi konumlarda farklı zaman dilimlerinde gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumların tartışmasını bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Vali Hasan Şıldak da konferansa kısa bir süre kala hazırlıkları anlattı, kongrenin önemine vurgu yaptı.
“Bu buluşma ile birlikte yine neolitik sözcüğünün gerçek değerinin Şanlıurfa’da çok daha değer kazanacağını düşünüyorum. Böyle bir buluşmanın dünyada ilk kez olacak olması ilimiz adına mutluluk verici. İnşallah 4-8 Kasım tarihleri arasında ilimizdeki tüm arkeolojik çalışmalara ivme kazandıracak bu girişim valiliğimiz ile birlikte Büyükşehir Belediyemiz, Kalkınma Ajansımızın desteği ve iki güzide üniversitemiz ev sahipliğinde ilimizde yapılacak.
Şanlıurfa adına gurur duyacağımız bir buluşma olacak. Bizler de bu organizasyona katkı sunmak için heyecanlanıyoruz. Tüm bu çerçevede Şanlıurfa zengin tarihi ve kültürel mirasıyla göz kamaştırıyor. Son yıllarda hızla ilerleyen arkeolojik kazılar şimdi Taş Tepeler Projesi ile çok daha kapsamlı bir boyutta gelişiyor. Bizler de Dünya Neolitik Kongresi öncesi tüm planlamalarımızı gözden geçirerek, ilimizi en iyi şekilde bu dev buluşmaya hazırlıyoruz.”
Şanlıurfa’daki kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak Karahantepe’de, 2024 kazı çalışmaları kapsamında taş üzerine kazınmış koşan yaban eşeği figürü ortaya çıkarıldı. Neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikilitaşın bulunduğu Karahantepe’de bulunan figür, yapı tabanlarında benzerlerine rastlanmış olsa da hareket halindeki bir yaban hayvanını betimleyen ilk figür olarak benzerlerinden ayrıldı. Şu anda çalışmasını sürdürdükleri yapıların yaklaşık 11 bin yıl öncesine ait mekanlar olduğunu dile getiren kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, içlerinde daha çok öğütme taşlarının olmasının burada günlük yaşam faaliyetlerin de sürdürüldüğünü gösterdiğini söylemişti.