NASA, Ay’a gidecek astronotlarının kıyafetleri için hiçbir masraftan kaçınmamış
Bir şarkının Venüs'e ulaşması ne kadar sürer? NASA'nın açıklamasına göre Missy Elliott'un "The Rain" şarkısı aşkın ve güzelliğin gezegenine 14 dakikada ulaştı. Peki sizin böyle bir şansınız olsa hangi şarkıyı gönderirdiniz?
Uzay… Son sınır. Daha önce hiçbir insanın gidemediği Venüs’e şarkı gönderme fırsatınız olsaydı tercihiniz hangi eserden yana olurdu? Bu sorunun cevabını vermeniz biraz uzun sürebilir ama NASA o cevabı çoktan verdi, hatta böyle bir imkanı olduğu için şarkıyı uzaya yolladı bile. Devasa radyo kuleleri geçen hafta Missy Elliott’un “The Rain”i (Supa Dupa Fly) olası yaşam formlarının dinleyebilmesi için Venüs’e iletti.
NASA bu iletimi pazartesi günü açıklasa da ileti 12 Temmuz’da California’nın Barstow yakınlarındaki radyo anteni aracılığıyla ışık hızında gönderildi. Şarkının Elliott’un en sevdiği gezegen olan Venüs’e 158 milyon millik yolu kat etmesi 14 dakika sürdü. Hip hop yıldızı sosyal medyadaki paylaşımında “Şarkım ‘The Rain’ gücü, güzelliği ve güçlenmeyi simgeleyen Venüs’e resmen iletildi. Gökler sınır değildir, başlangıçtır” diye yazdı.
Şarkısı uzaya, özellikle de sevdiği bir gezegene gönderildiği için keyfi yerinde olan yıldız tüm pazartesi gününü takipçileriyle şakalaşarak, gezegen fotoğrafları, dans eden uzaylı GIF’leri ve son turnesi “Out of This World”den videolarla geçirdi.
— Missy Elliott (@MissyElliott) July 15, 2024
“The Rain”in Venüs’e iletilmesi NASA’nın çok uzaklardaki uzay araçlarıyla iletişim kurmasına yardımcı olan sistemle, Deep Space Network (Derin Uzay Ağı) aracılığıyla iletildi. Bu ağın Kaliforniya’dakinin yanı sıra Avustralya ve İspanya’da da 120’şer derece boylam aralıklarıyla merkezleri var. Bu sayede uzay araçları gezegen dönmeye devam ederken bile iletişim halinde kalabiliyor.
Bu ağın antenleri sayesinde 1969 yılında astronot Neil Armstrong’un Ay’a ayak bastığı anın sesini duymak mümkün oldu. Armstrong iniş aracının merdivenlerinden indikten sonra “Benim için küçük, insanlık için dev bir adım” demişti.
“The Rain” ağın uzaya gönderdiği ikinci şarkı. İlki Beatles’ın “Across the Universe” şarkısı olmuştu. Şarkı 2008 yılında Kuzey Yıldızı olarak bildiğimiz Polaris’e gönderilmişti. Hayattaki son iki Beatles üyesinden Paul McCartney “Uzaylılara sevgilerimi iletin” demişti o zamanlar. Kuzey Yıldızı dünyadan yüzlerce ışık yılı uzaktayken Venüs onun yanında hemen köşeyi dönünce ulaşabileceğimiz bir gezegen diyebiliriz.
NASA bu işbirliği fikrinin kendilerine ait olduğunu belirtti. Ajansın dijital iletişim direktörü Brittany Brown “Hem uzay araştırmaları hem de Missy Elliott’ın sanatı sınırları zorlamakla ilgili” diyerek Elliott’ın müzik videolarında uzay teması ve fütüristik görseller kullandığına dikkat çekti. Zaten Venüs’e gönderilen şarkının klibini de hemen aşağıya bırakıyoruz.
Peki NASA’nın uzaya yollamayı düşündüğü başka şarkılar var mı? Bunu şimdilik bilmiyoruz. Zaten Beatles ve Elliott arasında da 16 yıl beklememiz gerekmiş. Yine de NASA uzayda asılı kalan astronotlarının ruhunu müzikle beslemeyi ihmal etmiyor. Örneğin 1965 yılında dünya yörüngesindeki uzay aracındaki astronotlar Jack Jones’dan bir Broadway hiti olan “Hello, Dolly!”yi dinlemişti. 1988 yılına geldiğimizde oyuncu Robin Williams Discovery Uzay Mekiği’nin mürettebatına televizyon dizisi “Green Acres”ın şarkılarından birini söylemişti.
Yani Elliott ile yapılan işbirliği bu geleneğin bir parçası. Avustralya’nın Canberra kentindeki Deep Space Network’ün sözcüsü Glen Nagle’a göreyse “yeni nesil bilim insanlarının, kaşiflerin ve hayalperestlerin ilgisini çekmenin anahtarı.”
10Haber ekibi olarak bizim de NASA’ya naçizane önerilerimiz var. Ekip arkadaşlarımıza “Uzaya bir şarkı gönderecek olsanız bu hangi şarkı olurdu?” diye sorduğumuzda şu cevapları aldık:
Metallica – One (Dış Haberler Şef Editörü Berrak Güngör’ün önerisi)
Neşet Ertaş – Yalan Dünya (Kültür Sanat Şef Editörü Okan Özyurt)
Scarlet Pleasure – What A Life (Kültür Sanat Editörü Ilgaz Gökırmaklı’nın önerisi)
Steve Conte – Call Me Call Me (Dış Haberler Editörü Beyza Topçu’nun önerisi)
Frank Sinatra – Fly Me To The Moon (Gece Editörü Anıl Tuncer’in önerisi)
Mustafa Sandal – Aya Benzer (Gündem Editörü Caner Polat’ın önerisi)
Death – Voice of the Soul (Gündem Editörü Furkan Karabay’ın önerisi)
Şevval Sam – Ada Sahilleri (Popüler Editörü Zeynep Güven’in önerisi)
Queen – Bohemian Rhapsody (Spor Editörü Gökmen A. Gökmen’in önerisi)
Pink Floyd – Brain Damage / Eclipse (Kültür Sanat Editörü İhsan Dindar’ın önerisi)
Altın Gün – Goca Dünya (Popüler Editörü Aydil Durgun’un önerisi)
Hüseyin Altın – Niye Doğdum (Ve son olarak Dış Haberler Editörü Saffet Yalçın’ın önerisi)
Bunlar da anonim olanlar:
Simon & Garfunkel – The Sounds of Silence
Rodrigo’nun Gitar Konçertosu
Beach House – Space Song
Neşet Ertaş – Ahirim Sensin
Sezen Aksu – Kavaklar
Sezen Aksu – Aşktan Ne Haber