Davutoğlu, Erdoğan ve Bahçeli’den ‘Filistin eli’ istedi
En önemli protest sanatçılardan Ai Weiwei, Batı'nın Gazze'ye yönelik sansürünü Çin'deki Mao dönemine benzetti, hatta bazen "daha da kötü" olduğunu söyledi. Çinli sanatçının Londra'daki bir sergisi sosyal medya paylaşımı nedeniyle iptal edilmişti.
Batılı kültür sanat kurumları İsrail- Filistin savaşındaki taraflı tutumları nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor. Bu tutum sonucunda Filistin’e destek veren birçok sanatçının sergisi iptal edildi, konuşması engellendi.
Bu isimlerden biri yaşayan en önemli protest sanatçılardan Ai Weiwei idi. Geçen kasımda Çinli sanatçının Londra Lisson Gallery’deki sergisi iptal edilmişti. Gerekçe Weiwei’nin İsrail’i eleştiren bir sosyal medya paylaşımıydı.
Weiwei Sky News’e verdiği demeçte bu sansür hakkında konuştu. Batı’nın Gazze sansürünü Çin’deki Mao dönemine benzetti, hatta kimi durumlarda “daha da kötü” olduğunu söyledi. Ailesinin Mao Zedong döneminde kendisi bir yaşındayken sürgüne gönderildiğini anlatan Weiwei “Böyle ağır bir siyasi sansür içinde büyüdüm. Fakat bugün Batı’da sizin de aynı şeyi yaptığınızı, hatta bazen daha da saçmaladığınızı fark ediyorum” dedi.
Weiwei toplumun sorgulamadan kaçınarak çekingen davrandığını, çok sayıda insanın fikirlerini söyledikleri için kovulduğunu ve sansürlendiğini, bunun yaygın hale geldiğini söyledi. Sanatçı Gazze ile ilgili yorumları nedeniyle iki New York Üniversitesi profesörünün görevden uzaklaştırılmasını da eleştirdi:
“Gerçekten kültür devrimindeki gibi, farklı tutum alan herkesi yok etmeye çalışıyor, net bir görüşü bile yok etmeye çalışıyorlar. Bence bunun Batı’da, üniversitelerde, medyada, her yerde bu kadar yaygın şekilde yaşanmış olması çok üzücü. Üniversitelerde ya da siyasi sektörde hiçbir yerde gerçekler hakkında konuşamıyorsunuz.”
Sanatçıya Batılı sanatçıların ifade özgürlüğünü savunmak için yeterince caba harcadığına inanıp inanmadığı da soruldu. Weiwei bu isimleri “kapitalizm tarafından yozlaştırılmış” olarak tanımladı. Sadece para ve ünlü olma peşinde olduklarını söyledi.