10’ca bilim arasından: Akıllı Ray-Ban Meta gözlüklerin en büyük sorunu
Sotheby’s, tarihte bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yapay zekâ robotu Ai-Da’nın ilk tablosu açık artırmaya çıkacak. ‘Alan Turing’in Portresi’ adlı bu tabloya imza atan Ai-Da, Oxford’lu galerici Aidan Meller’in bir buluşu. Meller 31 Ekim’de gerçekleşecek bu tarihi açık artırma öncesi verdiği demeçte, “Bu sanat eserini yapay zekâ tarafından üretilen diğer eserlerden farklı kılan şey, Ai-Da ile fiziksel bir tezahürün olması ve bu tür bir robottan ilk kez bir eserin açık artırmaya çıkmasıdır” dedi.
Sotheby’s’de satışa sunulan tablo, yapay zeka ve bilgisayar biliminin öncüsü olarak anılan İngiliz matematikçi ve İkinci Dünya Savaşı kriptanalisti Alan Turing’i tasvir ediyor. Matematikçi Turing, 1952 yılında, o dönemde suç sayılan homoseksüel eylemler nedeniyle yargılanmış ve hapis cezası çekmek yerine kimyasal olarak hadım edilmeyi tercih etmişti. İki yıl sonra siyanür zehirlenmesinden öldü ve o zamanlar intihar olarak sınıflandırılan bu olayın üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen şüpheler devam ediyor. Portre bu yılın başlarında Cenevre’de Birleşmiş Milletler’in yapay zeka konulu küresel zirvesinde sergilendi.
Tablonun Sotheby’s tarafından 31 Ekim’de 120 bin ilâ 180 bin dolar (4 milyon lira) arasında bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Sotheby’s satışta kripto para kabul edecek. Meller CBS MoneyWatch’a yaptığı açıklamada, gelirden kendisine düşen payın Ai-Da projesine yeniden yatırılacağını söyledi.
Sanat tarihinde bir ilke imza atmayan hazırlanan Ai-Da hakkındaki bilgilere gelecek olursak; Kendisine kadın cinsiyeti atanan Ai-Da, gözlerindeki kameraları ve robotik kollarını kullanarak resim ve çizim yapıyor. Genellikle kısa, koyu renk bir peruk takarken gösteriliyor