Yıllarca küfür ediyor diye eleştirilen, RTÜK’ün cezalandırdığı İnek Şaban Mısırlılara Türkçe öğretiyor!

Kemal Sunal'ın İnek Şaban karakteri yıllara küfür ediyor diye eleştirildi, bir dönem RTÜK bu karakterin yer aldığı 'Hababam Sınıfı'nı sakıncalı buluyordu. Ama devir değişti, Yunus Emre Enstitüsü Mısırlılara Türkçeyi 'Hababam Sınıfı' ile öğretiyor.

Kültür Sanat 17 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Kemal Sunal’ın İnek Şaban karakterini canlandırdığı ‘Hababam Sınıfı’ ile az uğraşmadı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu. 90’ların sonlarında İnek Şaban’ın ağzından küfür çıkıyor diye ‘geç saatlerde yayınlanma zorunluluğu’ bile getirmişti. Ki İnek Şaban ağzından dökülen ‘Eşşoğlueşek’ sözü nedeniyle de vakti zamanında kimileri tarafından eleştiriliyordu Kemal Sunal. O ise bu eleştirileri çok da ciddiye almıyordu. Çünkü ona göre halk İnek Şaban’ın ağzından çıkan bu sözü seviyordu.

Köprünün altından çok sular aktı. Mısır’ın başkenti Kahire’de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türkçe öğrenmek için enstitüye gelen Mısırlılara ‘Hababam Sınıfı’ filmleri ve tabii ki İnek Şaban ile Türkçe öğretiyor. Dün Anadolu Ajansı’nda yer alan haberde Mısırlıların artan sıcak havaya rağmen yaz dönemi boyunca Kahire‘de Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen yoğunlaştırılmış Türkçe kurslarına ve kültür-sanat kulüplerine yoğun ilgi gösterildiği anlatılıyor.

Kursiyerlere ‘Hababam Sınıfı’ izlettiriliyor

Kahire YEE Eğitim Koordinatörü Selçuk Gürler haberde “Yaz döneminde merkezimizde Türkçe kurslarımızla birlikte kursiyerlerimizin dil becerilerini geliştirmeye katkıda bulunmak için konuşma, okuma ve yazma kulüpleri gibi çeşitli kulüpler açtık. Bu kulüplerin yanı sıra kursiyerlerimizin ilgi alanlarına yönelik edebiyat, sinema, tercüme, çocuk kulübü, Osmanlı Türkçesi ve turizm Türkçesi kulüpleri ile faaliyetlerimize devam ediyoruz” diyor.

Haberin videosundaysa Türkçe dersinden İnek Şaban’lı ‘Hababam Sınıfı’ Mısırlı kursiyerlere izletiliyor. İnek Şaban’ın kullandığı ifadeler üstünden Türkçenin zenginliği anlatılıyor.

Yargı defalarca 'Soykırım demek suç değil, ifade özgürlüğüdür' dedi ama RTÜK Açık Radyo'ya bu özgürlüğü fazla gördüYargı defalarca ‘Soykırım demek suç değil, ifade özgürlüğüdür’ dedi ama RTÜK Açık Radyo’ya bu özgürlüğü fazla gördü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.