Macar oda orkestrası Anima Musicae İş Sanat’ta
Türk resminin büyük ismi Zeki Faik İzer'in eserleri İş Sanat'ta sergileniyor. 1988 yılında hayatını kaybeden İzer'in Kibele Sanat Galerisi'nde açılan sergisinde ilk defa görücüye çıkan eserleri de var. D Grubu'nun kurucusu İzer'e dair serginin kürasyonu Ayşegül İzer ve Emre Zeytinoğlu'na ait.
Ressam Zeki Faik İzer’in, Paris, İstanbul, Nice başlıklı sergisi İş Sanat’ta ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. 1988 yılında hayatını kaybeden İzer’in eserleri, doğumun 118. yılında Kibele Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Kübizmle başladığı sanat hayatına ilerleyen dönemlerde desenler ve soyut figürlerle devam eden İzer, 1923-1928 yılları arasında Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’dan ders aldı.
1928’de Avrupa öğrenimi için açılan sınavı kazanarak Paris’te André Lhote Atölyesi’nde teknik ve estetik bağlamda dersler aldı. Dünyaca ünlü oryantalist ressam olan Achille-Émile Othon Friesz’in atölyesinde gelişimini sürdürdü. Paris Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda seramik ve fresk konusunda çalıştı; kendisini en başta bir ressam olarak gören Amerikalı fotoğraf sanatçısı Man Ray’in yanında artistik rötuş ve solarizasyon yöntemini öğrendi. Fotoğrafa olan yoğun ilgisi onun duygu ve düşüncelerini kamera aracılığıyla iletmesine yardımcı olmuştu.
1933’te kendisi gibi yurtdışında eğitim gören genç sanatçı arkadaşları Elif Naci, Nurullah Berk ve Zühtü Müritoğlu gibi isimlerle birlikte sanatlarını toplumla paylaşmak amacıyla D Grubu’nu kurdu. Ancak fikir ayrılıkları nedeniyle 1947 yılında kendi kurduğu bu gruptan ayrıldı. Yaşamı boyunca sayısız sergi açan, ulusal ve uluslararası ödüllerle sanatını taçlandıran İzer, 1984 yılında İstanbul’a döndü, 1988 yılında da hayatını kaybetti.
“Ritmi desende buldum: Bazen hareketli, bazen sükûnet içinde” diyen Zeki Faik İzer eserlerinde coşku ögesi yoğunluktadır. Tuvallerindeki renkler, kıvrak fırça kullanımı ile oluşturulan lekeler ve dokular üst üste gelerek, resimde ifade edilmeye çalışılan düşünceyi ve duyguyu en üst seviyeye taşıyarak izleyene yansıtır.
Prof. Ayşegül İzer ile Emre Zeytinoğlu’nun birlikte hazırladığı sergi, çeşitli koleksiyonlardan ödünç alınan eserlerin yanı sıra, aile arşivinde bulunan ve ilk kez gün yüzüne çıkarak izleyici ile buluşacak Zeki Faik İzer yapıtlarından oluşuyor. Paris, İstanbul, Nice başlıklı sergi Kibele Sanat Galerisi’nde, her gün 10.00-19.00 arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.
Fatih Sultan Mehmet’in en bilinen tablosu Londra’da baş köşede