Yıllarca kapı çarpmasın diye kullandığı taş parçası bakın ne çıktı?

Romanya'da yaşlı bir kadının yıllarca kapı çarpmasın diye kapının önüne koyduğu yedi kiloluk taşın dünyanın bilinen en büyük kehribar külçelerinden biri olduğu anlaşıldı. O külçeye şimdi 1,1 milyon dolar değer biçiliyor.

Bilim Teknoloji 6 Eylül 2024
Kehribarın bir taş değil fosilleşmiş reçine olduğunu biliyor musunuz. Fotoğraf: Buzau Müzesi

Romanya’da yaşlı bir kadın yıllardır evinde duran 3,5 kiloluk taşın dünyanın bilinen en büyük kehribar külçelerinden biri olduğunu bilmiyordu. Değerinin yaklaşık 1,1 milyon dolar olduğundan ve yaşının 38,5 ila 70 milyon yıl arasında tahmin edildiğinden de haberi yoktu.

Futurism adlı online haber portalının İspanyol gazetesi El Pais’den aktardığına göre taşın değeri ev sahibi tarafından anlaşılamadığı gibi zaman zaman evi soymak isteyen hırsızlar tarafından da fark edilmedi.

Kızıla çalan koyu sarı yarı şeffaf taşı Colti kasabası yakınlarındaki nehirde bulmuş ve kapının kapanmasını engellemek için kapı tutucusu olarak kullanmıştı.

Akrabası şüphelendi

Kadın 1991’de ölünce diğer varlıkları gibi bu taş da bir akrabasına geçti. Akrabalarından biri taşın değerli olabileceğinden şüphelenerek Romanya devletiyle bağlantı kurdu ve taşı sattı.

Bir süre sonra Polonya’nın Krakow kentindeki Tarih Müzesi yetkilileri taşın 38,5 ila 70 milyon yıl yaşında son derece nadir bir kehribar taşı olduğunu doğruladı.

Şu anda taşı bulunduran Romanya’daki Buzau İl Müzesi müdürü Daniel Costache El País’e yaptığı açıklamada,“Keşfi hem bilimsel düzeyde hem de müze düzeyinde büyük bir önem taşıyor” dedi.

İçinde ne var?

Adına taş dense de kehribar ağaç reçinesinin fosilleşmiş kalıntılarından oluşuyor, Neolitik dönemden beri çok değerli görülen bir süs eşyası aynı zamanda.

Renk olan kehribar, sarı, kahverengi, kırmızı ve turuncunun karışımıdır ve rengi renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Ancak kehribar taşının rengi içinde hapsolmuş maddelere bağlı olarak farklı renklerde olabilir.

Kehribarın milyonlarca yıl önce böcekleri ya da diğer küçük hayvanları içine hapsettiği bilinmekte. Bu da onu paleontolojik değeri olan değerli eser haline getiriyor.

Kehribar madenciliği

Romanya’nın Buzau bölgesindeki kehribarların renginin kırmızıdan siyaha geniş bir yelpazde değiştiği biliniyor. 1920’lerden bu yana insanlar bölgede kehribar madenciliği yapıyor. Taşların içinde kuş tüyü, örümcek, sürüngen var.

Kısacası, Colti kasabası yakınlarında yaşayanlar ya da oraya seyahate gidecek olanlar nehir kenarında gözlerini dört açsın!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.