102 yaşında Vogue kapağında: Hayatta kalmayı başardığım için minnettarım

Ailesi Auschwitz'de öldürülen, kendisi binbir macerayla Yahudi soykırımında hayatta kalan 102 yaşındaki Margot Friedländer Vogue Almanya'nın kapak yıldızı oldu. Friedländer hayatta kalışını ve uzun ömrünü hep pozitif olmaya borçlu.

Popüler 21 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Margot Friedlander. Fotoğraflar: Mark Peckmezian

Vogue Almanya’nın Temmuz / Ağustos yaz sayısının teması aşk, en geniş anlamıyla… Dergide editoryal kadronun “favori parçaları, favori insanlar”ı var. Kapakta ise hayata aşkla bağlı 102 yaşındaki Margot Friedländer.

Margot Friedländer Berlin’de 1921 yılında doğdu. İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında annesi ve küçük kardeşi Ralph ile birlikteydi. Nazilerden kaçmayı planladılar, başaramadılar. 1943’te anne ve oğul Auschwitz kampına gönderildi, orada öldürüldü.

O sırada 21 yaşında olan Margot’ya annesinden bir not kalmıştı: “Hayatını kurmaya çalış.” Friedlander bir süre saklanmayı başardı ancak 1944’te Nazi işgali altındaki Çekoslovakya’daki toplama kampına gönderildi.

Margot Friedländer’ın fotoğrafları Berlin Botanik Bahçesi’nde çekildi

Vogue Almanya ile yaptığı röportajda Friedländer, “Minnettarım. Başardığım için minnettarım. Hayatımı kurabildiğim, annemin dileğini yerine getirebildiğim için minnettarım” diyor.

Vogue’un editoryal direktörü Kerstin Weng, Friedländer için “Tanıdığım en pozitif insan” demiş: “Birçok kişi onu bir Holokost sağ kalanı olarak tanıyor. Ancak o sadece Nazilerden kurtulmakla kalmadı, aynı zamanda ihanet ve kaybın da üstesinden geldi. Bütün bunlara rağmen, kin beslemek yerine açık fikirli kalmayı ve taraf tutmayı reddediyor. Unutmaya karşı duruyor ve insanlık ve birliktelik için mücadele ediyor. 102 yaşında olmasına rağmen, genç nesille iletişim kurmaya çalışıyor ve diyaloğun hâlâ mümkün olduğunu kanıtlıyor.”

Kocasıyla kampta tanıştı

Friedländer eşiyle Nazi toplama kampında tanıştı. Çift evlendikten sonra ABD’ye göç etti ve New York’ta altmış yıldan fazla yaşadı. 2010’da kocası ölünce Margot Berlin’e döndü. O zamandan beri Holokost konusunda eğitim veriyor. Kapak yıldızı “Bizi ayıran şeylere değil, birleştiren şeylere bakın. İnsan olun, duyarlı olun” diyor.

Vogue kapağında Margot Friedländer’ın imzası var (solda), Apo Whang-Od dövmeleriyle Filipinlerin güzellik anlayışını yansıtıyor (sağda)

Margot Friedländer 100 yaşını geçen tek Vogue’un kapak modeli değil. Geçen yıl Vogue Filipinler,  106 yaşındaki dövme sanatçısı Apo Whang-Od’u (Maria Oggay) kapağına taşımıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.