2024’ü ‘manifest’leyerek geçirdik; Cambridge Sözlüğü yılın kelimesi ilan etti

Ünlülerin de etkisiyle sosyal medyada popülerliği artan 'manifest' kelimesi Cambridge Sözlüğü tarafından yılın sözcüğü seçildi. Peki 600 yıllık geçmişi olan bu kelime nasıl bu kadar popüler oldu, manifestin sakıncaları neler?

Popüler 20 Kasım 2024
Yeni yıl için manifestleriniz hazır mı? Daha çok para, daha çok aşk...

İstediğiniz bir şeyi başarmayı hayal etmenize yardımcı olmak için görselleştirme (bir şeyi zihninizde canlandırma) ve olumlama (olumlu ifadeleri tekrarlama) gibi yöntemleri kullanmak, bunun bu sayede gerçekleşme olasılığını artıracağına inanmak…

‘Aşkım manifest!!!’, ‘Manifestliyorumdur’, ‘Ama bak bu manifesttir’ Bir süredir etrafınızda bu tür cümleler duyuyor ya da sosyal medyada okuyor olmamanız imkansız gibi.

İşte tam da bu yüzden Cambridge Sözlüğü ‘manifest’i yılın kelimesi ilan etti. Sözlüğün sitesinde 130 bin kez aranan sözcük 2024’ün en çok görüntülenen kelimelerinden oldu.

Sözlük seçimlerinin gerekçesini şöyle açıklıyor: “Yılın kelimesini seçerken üç şeyi dikkate alıyoruz; kullanıcı verileri, zeitgeist (zamanın ruhu) ve dil. Hangi kelime en çok arandı, hangi aramalar zirve yaptı, hangisi o yıl olanları gerçekten yakalayabildi? Ve dil açısından bakınca o kelimeye dair ilginç olan şey ne? Manifest bu yılın kelimesi oldu çünkü aramalar kayda değer şekilde arttı ve her türlü medya platformunda kullanımı genişledi.”

Peki ilk anlamı bir şeyi açıkça göstermek olan 600 yıllık bu kelime nasıl bir anda böyle popüler oldu? Daha çok kişisel gelişim alanında ve sosyal medyada kullanılan kelime 2024’te ana akım medyada görünür oldu. Ünlü şarkıcılar, yıldız sporcular, girişimciler elde ettikleri başarıların sırrı olarak manifest yapmayı işaret etti. Bunun için belirli ritüeller yaptıklarını, zihinlerinde istedikleri şeye odaklanarak gerçekleşmesini sağladıklarını öne sürdüler.

Bu anlamda kullanımı manifest influencer’ları tarafından da pompalanınca o kadar popüler oldu ki, bu bilimsel olarak kanıtlanmamış pratik mayıs 2023’te Cambridge sözlüğe eklendi.

Temmuz sonundan eylül başına kadar geçen süreçte olimpik sporcular dünyanın dikkatini manifest etmeye çekti. Altın madalya kazanan Simone Biles, Ezra Frech ve Mallory Weggemann gibi sporcular başarılarını manifeste bağladılar.

Bu yılın başlarında Sabrina Carpenter’ın hayranları şarkıcıyı 2009 yazdığı tweet nedeniyle manifest kraliçesi ilan etti. Taylor Swift karaoke yarışmasına girip konserine bilet kazanmak ve tanışmak istediğini, ancak 13 yaşında olduğu için yarışmaya giremediğini yazmıştı. Carpenter, Swift’le tanışmakla kalmadı turnesinde sahne bile aldı. Dua Lipa ise Glastonbury müzik festivalinde 100 bin kişiye konser vermeyi manifestlediğini anlatmıştı.

Manifest kelimesine dair Google aramaları bu yıl 8 Ağustos tarihinde zirve yaptı. 8.8.2024 tarihi manifestçiler için özel bir gün, daha güçlü manifest edileceğine inanıyorlar. Biraz daha geriye gittiğimizde ise popülerliğinin arttığı dönem olarak dünyayı değiştiren pandemi karşımıza çıkıyor.

Ocak 2020’den Ağustos 2024’e Google arama trendlerinde manifest.

Ancak işe yaradığına dair bilimsel olarak bir kanıt olmayan bu pratik tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Cambridge Üniversitesi’nde sosyal psikoloji profesörü  Sander van der Linden sakıncalarına şöyle dikkat çekiyor: “Manifest psikologların ‘büyülü düşünme’ veya belirli zihinsel ritüellerin etrafımızdaki dünyayı değiştirebileceği yanılsaması olarak adlandırdığı şeydir. Manifest pandemi sırasında TikTok’ta milyarlarca görüntülemeyle muazzam bir popülerlik kazandı. Bunlar arasında sabah üç kez, öğleden sonra altı kez ve yatmadan önce dokuz kez dileklerinizi yazmanızı gerektiren 3-6-9 yöntemi de vardı. Bu prosedür, obsesif kompulsif davranışları teşvik ediyor. Ancak, ünlüler başarılarını açıkça ‘manifest ederken’, bunu deneyen insanları gerçekten suçlayabilir miyiz? Pozitif düşüncenin ve hedef belirlemenin önemi hakkında araştırmalar var Ancak pozitif düşüncenin gücüyle zihninizle gerçekliği hareket ettirmek arasındaki farkı anlamak çok önemlidir; ilki sağlıklıdır, ikincisi sözde bilimdir.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.