Avustralya, X’e çocuk istismarı içeriklerini iyi denetlemediği için para cezası kesti
Patronunuzu, flört ettiğiniz kişiyi ya da yeni tanıştığınız birini etkilemek için konuşurken araya sofistike kelime ve kavramlar sıkıştırır mısınız? Dikkat umduğunuzun tam tersine, akıllı görünmek isterken aptal durumuna düşebilirsiniz.
Karmaşık kelimeler kullanmak, konuştuğunuz konuyla ilgili sofistike kavramları sohbetin arasına sıkıştırmak, daha basit ve yaygın olanı varken daha zor ve az bilineni tercih etmek… Muhtemelen karşısınızdakini etkilemek, olduğunuzdan daha zeki ve birikimli görünmek için başvurduğunuz bu “numara”nın tam tersi etki yaptığını biliyor musunuz?
Televizyon yıldızı, NBA takımı Dallas Maverick’in sahibi, flm yapımcısı ve iş insanı Mark Cuban’ın, teknoloji ve kültür dergisi Wired’a verdiği bir video söyleşisinde söyledikleri cnbc.com‘ye konu oldu.
Cuban, “İki kelime aynı anlama geliyorsa her zaman daha basit olanı tercih edin” diyor.
Cuban Ekim ayındaki bir soru-cevap videosunda Wired’a “Her zaman daha basit bir kelime kullanın” diyor. Bir örnek ister misiniz? Milyarder iş insanı kendisini en çok rahatsız eden iş dünyasını teriminin istatistik, pazarlama ve demografi alanlarında grup anlamına gelen ‘kohort’ olduğunu söylüyor: “‘Grup’ sözcüğü varken neden ‘kohort’ kelimesini kullanasanız? Kohort bir grup insana denir. Onun yerine grup deyin. ‘Kohort’ dediğinizde aptal görünürsünüz çünkü akıllı görünmeye çalışıyorsunuzdur.”
Dünyanın en zengin yatırımcılarından Warren Buffett da aynı fikirde. Buffett yıllık hissedar mektubunu sanki kız kardeşiyle konuşuyormuş gibi yazıyor.
Dünyanın en zengini Elon Musk da özellikle işyerinde jargon kullananları küçümsüyor. 2018’de “Tesla çalışanlarına şöyle bir not yollamış: “Nesneler, yazılımlar ya da süreçler için kısaltmalar ya da saçma sapan kelimeler kullanmayın. Açıklama gerektiren her şey iletişimi engeller.”
Araştırmalar, zeki görünmek için aşırı karmaşık kelimeler kullanmanın aslında tam tersi bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor: Daha az zeki görünmenize neden oluyor ve mesajınızı da bulanıklaştırabiliyor.
Columbia Business School’da liderlik ve etik profesörü olan Adam Galinsky, okulun web sitesi için Ağustos ayında yazdığı bir makalede, “Kendimizi güvensiz hissettiğimizde, daha yüksek bir statüye sahip olduğumuzu hissetmek için konunun uzmanının hakim olduğu varsayılan bir dil (jargon) kullanırız” diyor.
Daha basit terimlerin kolayca yeterli olacağı durumlarda aşırı karmaşık terimler kullanmak, zekanız konusunda yetersiz hissettiğiniz ve bunu telafi etmeye çalıştığınız izlenimini verir. Uzmanlara göre, bunun yerine açık ve net konuşmanız çok daha iyi sonuç verir.