Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, yani CİMER her kapıyı açan anahtar gibi. İster oraya birini ihbar ediyor, ister soru soruyorsunuz. 2024’e tam 4 milyon 590 bin soru sorulmuş CİMER’e. En çok soru doğum saatini öğrenmek içinmiş. Acaba neden?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi veya halk arasında yaygın bilinen kısaltmasıyla CİMER her kapıyı açan anahtar gibi. Vatandaş isterse çeşitli konularda ihbar yapabiliyor buraya, isterse türlü çeşitli konularda sorular sorabiliyor.
Dün CİMER’in 2024 istatistikleri açıklandı. Bu kuruma geçen yıl tam 4 milyon 590 bin adet soru sorulmuş. En çok merak edilen şey de bireylerin doğum saatleriymiş.
Bir insan saat kaçta doğduğunu neden merak eder? 10Haber editörlerinin aklına gelen yegane sebep yükselen burçlarla ilgili. Doğum tarihimiz burcumuzu belirliyor, ama doğum saatinde yıldızların konumunu bilmek “yükselen burç” adı verilen bilgiye ulaşmayı da sağlıyor.
CİMER’e hizmete girdiği 2018 yılından bu yana yani 5,5 yılda 35 milyondan fazla başvuru yapılmış. Geçen yıl da 7 farklı türde ve 867 farklı konuda 4 milyon 590 bin başvuruyla bir çeşit rekor kırılmış.
CİMER’e yapılan her başvuruya cevap verilmesi zorunlu. O yüzden kurum yıl içinde vatandaşa 7 milyon 360 bin cevap göndermiş.
Başvurunun yapıldığı günden itibaren işlem süresinin azaltılması ve cevap kalitesinin artırılması amacıyla bu yıl hayata geçirilen “İnceleme ve Denetim Koordinatörlüğü” birimi sayesinde başvuruların ortalama işlem süresi 12 güne kadar düşmüş.
Fakat doğum saatini öğrenmeye olan bu yoğun ilgi dün yetkililerin doğum saatinin nasıl öğrenileceğine dair bir çeşit rehber duyurusu yapmasına da neden oldu. Bu rehbere göre CİMER’den doğum saati şöyle öğreniliyor:
“-CİMER’e e-Devlet aracılığıyla ya da kişisel bilgiler girilerek giriş yapılır.
-Ardından ‘Bilge Edinme Sayfası’na giriş yapılır.
-Açılan ekran üzerinden doğum tarihi ve doğum yeri bilgileri girilir.
-İlgili bilgiler İçişleri Bakanlığı’na gönderilir, böylece kişinin doğum belgesinde mevcut olan doğum saati öğrenilebilmektedir.”
CİMER’den dün duyurulan istatistikler içinde ilginç bir bilgi de başvurucuların eğitim durumuyla ilgiliydi. Buna göre CİMER’e başvuranların yüzde 44’ü lisans ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip kişilerden oluşurken 2’nci sırada yüzde 26 ile lise mezunları var. Başvuruların yüzde 55’ini erkekler, yüzde 45’ini kadınlar yapmış, erkekler kadınlara kıyasla başvurularında yüzde 15 daha çok kelime kullanmış. 2024’te nüfusuna oranla en çok başvurular Malatya, Ankara, İzmir, Muğla, Hatay ve İstanbul’dan olmuş.