Alp Çekici önümüzdeki haftalarda tatil bölgelerinde ne yenir ne içilir konusundaki fikirlerini ve tecrübelerini paylaşacak. Önceliği "Hayatımın çok uzun değil ama önemli bir kısmını geçirdim" dediği Bozcaada'nın.
Eşimle üniversitede gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde öğrenciyken tanıştık. Öğrencilik hayatımızda ve ilişkimizin başladığı mezuniyet sonrası dönemde birlikte mutfaklarda çok kez çalıştık. Henüz evli değilken de Bozcaada’da iki arkadaşımızla birlikte bir restoran açtık. Ada sevdam işte o zaman başladı. İki çift beraber kaldık, beraber çalıştık.
Sonraki yaz ben eşimle başka bir restoranda çalışmaya devam ettim. Bu süreçte halen sürdürdüğümüz çok kıymetli dostluklar kurduk, hem insanını hem Ada’nın yaşamını çok sevdik. O kadar sevdik ki düğün yemeğimizi de orada yaptık.
Bu yüzden bu yazı bir sefer değil çok kez tecrübe ettiğim ve kalitesini beğendiğim mekanlar hakkında olacak. Haydi biraz da yemek içmek o zaman…
Bozcaada’da Rum kültürü halen yaşatılmaya çalışılıyor. Yaşayan az sayıda Rum aile kalmış ama Ada merkezinde bir bölümün adı Rum Mahallesi’dir. Bu bölümde ağırlıklı olarak meyhaneler yer alır.
Vapur İskelesi yanında liman içi deniz kenarında sıralı dizilmiş meyhane / balıkçılar vardır, bu bölüm de Türk Mahallesi olarak bilinir. Ada merkezi dışında bağ evi ve küçük birkaç restoranda yeme şansınız olabilir. Bir de adanın en meşhur sahili olan Ayazma’da yemek için birkaç alternatif bulunuyor.
Adayı yeme içme anlamında bu şekilde dört ana grupta topladım, sizlere her kısımla alakalı tavsiyelerde bulunacağım.
Son yıllarda bazı butik otel ve pansiyonlar da kendi bünyelerinde müşterilerine ev konforunda ev yemeği tadında yemek hizmeti de vermeye başladı, daha sakin ve mütevazı bir yemek yiyelim derseniz kaldığınız otellere bu konuda danışabilirsiniz.
Ada demişken şaraptan bahsetmem şart. Burası Türkiye’nin hatırı sayılır şarap merkezlerinden biri. Ada’da bağcılık önemli bir kültür, geçmişi bağcılık ve şarap üretimine dayanan aileler, markalar var. Bağbozumu, festivalleriyle taçlandırılan bir yaşam tarzı şarap burada.
Türkiye’de şarap konulu bir yazı yazmayı planlıyorum Ada şaraplarını da o zaman yazacağım, detaylı bahsetmek istediğim noktaları var. Ama size favori 3 markamı yazmak isterim. Talay, Çamlıbağ ve Corvus.
Sıkış tıkış masalarla dolu bir yer olsa da Rum Mahallesinin sokak içlerinde yüksek enerjili bir restoran düzeni vardır. Bana bu haliyle İstanbul’un bir zamanlar Asmalımecit’ini anımsatır. Sezonda masalar her akşam doludur. Hemen her mekan meyhane tarzında olsa da arada bir iki farklı menü sunanlar da var.
Uzun yıllardır çok sevilen meyhanelerden biri. Mekanın dış cephesindeki sandal dekorasyonu ile sokağın simgesi haline gelen bir restorandır. Ben sakinliği daha çok severim o yüzden sezonun yoğun günlerinde Rum Mahallesi’ne pek girmiyorum ama Sandal sevdiğim yerlerden biridir.
Bir şarap adası olsa da çoğu mekanda ilk tercih rakı oluyor. Şarap ile uyumlu menü sunan nadir yerlerden ve yemeklerine bayıldığım In Vino, Hülya Talay’ın eseridir. Bir nevi Tapas tarzı sundukları yemekleri, tercih edenlere pizza seçenekleri var. Menülerinde sürekli yenilik olması muhtemel, gittiğinizde tavsiyelerini sormanızı öneririm. Aynı zamanda Rum mahallesindeki az sayıda sakin oturumlu keyifli mekanlardan biri.
Benim adadaki favori mekanım, sevgili dostlarım Esra ve Mehmet Talay’ın ‘Asma 6’sı. Dost kayırması zannetmeyin hemen sebebini söylüyorum. Sahilde akşam yemeği bence adanın en keyiflisi. Sakinliği, balıkçı teknelerinin yanı başındaki masalar, sıralı yan yana ama birbiriyle dip dibe olmayan oturma düzeni zaten sahilin tercih edilmesi için iyi sebepler. Asma 6’nın mutfağı ve hizmet anlayışı ise benim için önemli olan asıl sebep.
Genellikle balık tercihlerini doğal deniz balıklarından yana kullanırlar. Çiftlik balığı sunuyorlarsa da çekinmeden bunu sizinle paylaşırlar. Ticaret değil hizmet önceliğinde bir zihniyetten bahsediyorum. Genç dinamik kızların, erkeklerin servis yaptığı güler yüzlü insanların işletmesi… Kolay bulunmayan samimi bir ortam, belki de çoğumuzun özlediği sadelik.
Mezeleri, ara sıcakları arasında geleneksel ve yenilikçi çeşitler var. 10 yılı aşkın süredir hizmet veren Asma 6’nın kemik bir müşteri kitlesi var artık. Yer bulmak için rezervasyon tavsiye ederim.
Çıtır sübye mutlaka yiyin!
Ada’da denize girecek çok sayıda plaj, koy bulunuyor. Bunların pek azında tesis mevcut. Ayazma ise hem turkuaz denizi ve ince kumlu plajı hem plajda sunulan şemsiye ve şezlong imkanı hem de alternatif restoran seçeneklerinden dolayı tatilcilerin çoğu için sahillerin favorisi.
Sadece Ayazma değil adanın genel anlamda da en bilinen ve belki de en işlek restoranı diyebiliriz. Gün boyu kalabalığı hiç bitmezken her akşam da rezerve masaları oluyor. Vahit’te sizi her katında bulunan metrelerce uzunlukta meze teşhir dolabı karşılıyor. Seçenekte bol çeşit sevenlerdenseniz doğru yerdesiniz. Sirkülasyon çok olduğu için bu kadar çok çeşitle bile mezeleri sürekli taze bulacaksınız merak etmeyin. Konum olarak sahilin en güzel tepesine kurulmuş mekanda manzara da son derece keyifli.
Ben genelde gündüz tercih etmişimdir ama akşam arabayla kısa bir yolculuğa varsanız Vahit akşam da tüm hızıyla sizi ağırlamaya hazır olacaktır.
Eskiden Türk Mahallesi’nde sahilde olan Koreli uzun yıllardır Ayazma’daki yerinde hizmet veriyor. Babadan oğula geçen işletme bu koydaki iki tercihimden biridir. Vahit’teki kalabalık ve meze çeşitliliğinin tersine Koreli’de az öz seçenekli bir menü ama sakin sessiz oturumlu bir düzen bulacaksınız. Akşam servisinde de rezervasyonunuzu yaparak aynı şekilde daha sakin ama keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.
Maya, adanın en özel mekanlarından biri desek abartılı olmaz sanırım. Sahibi Selçuk bey, uzun zamandır adanın yerlisi olarak ikamet eder. Kendi ekmeğini, şarabını, peynirlerini hobi olarak üretmekle başlar serüveni.
Evinden restorana dönüşen Maya’sı her akşamı önceden rezervasyon ile dolan bir mekan artık. Ev yapımı ürünleriyle ve kendi elleriyle pişirdiği bbq çeşitleriyle sunduğu bir fiks menüsü var. Eskiden sınırsız içilen ev şaraplarıyla sunuyordu menüyü ama malum artan maliyetler sonucunda yiyecek için bir fiks fiyat ve arzu ettiğiniz şarabı sipariş verebileceğiniz bir şarap menüsü var artık.
Özel günlerde ibadete de açılan manastırın bahçesinde benim adada en çok keyif aldığım restoranlardan birisi yer alıyor, Manastır Restaurant. Çınar ağaçlarının altında çimlerin üzerinde kurulmuş masaları ile deniz manzaralı, keyifli bir mekan burası. Menüsünde meze, ara sıcak ve ızgara çeşitleri var. İster şarap ister rakınızı keyifle yudumlarken sessiz sakin bu restoranda huzur bulacağınıza emin olabilirsiniz. Ayazma plajına inmeden son virajda sağınızda kalacak Manastır. Etrafında başka hiçbir bina, işletme olmadığından kendine has bir ortamı var. Özel günlerde de organizasyon yaptıklarını biliyorum.