Caddebostan dondurmalarım

Tatlıların en neşelisi, yaza en çok yakışan. Sokakta aylak aylak gezerken yemeli ve de mutlaka külahtan. Alp Çekici Caddebostan'da dolaştı, dört farklı markadan dondurma tadımı yaptı.

Popüler 9 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Tatlıların en neşelisi dondurma

Selamlar, İstanbul’da bir anda başlayan kavurucu sıcaklarla baş etmenin çaresini kendimi dondurmaya vermekte buldum. Tatlıcı biri değilim ancak güzel bir dondurmaya da her zaman varım. Bu hafta Bağdat Caddesi, Caddebostan semtinde bulunan birkaç dondurmacıyı test ettim, bu zorlu deneyimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Gelato mu, sorbe mi, eski usul mü?

Dondurma merakı her geçen gün artıyor, yeni markalar doğuyor, olanların bazıları şubelerini artırıyor. Talep gören bir sektör oldu ve çok başarılı örnekleri var. Kimi eski usul pastane dondurması sever, kimi salepli, kimi gelato, kimi sorbe, kimi keçi sütünden vs.

Ben bugün bu derya deniz içinden benim çok sevdiğim ve işyerimin yakınında olduğu için sık gittiğim Caddebostan bölgesindeki dört markayı seçip inceledim. Benim kriterlerim basit; boya kullanılmadan yapılmış, hazır mikslerden yapılmamış, el emeği dondurma olması… Lezzetini ve çeşitliliğini beğenip beğenmemek göreceli bir yorumdur mutlaka ama gerçek dondurma her zaman farkını belli eder.
İleride bir dondurma yazısı daha yazığ Avrupa yakasını da dahil eder, hatta İstanbul ‘Top 10’ listesi hazırlayabilirim,  malum konu lezzetli.

Serez Dondurmacısı

 

Hikayesi aslında bir girişimcinin merakı ve kendi tarzında dondurmasını oluşturma çabasıyla başlayan Serez markası 2010 yılında kurulmuş. Bugün sanırım İstanbul’da 10 şubesi ile hizmet veriyor. Web sitelerinden kendileri hakkında bilgi aldım, mağazalarında da satış yaparken ellerinden geldiğince kendilerini anlatmaya gayret ediyorlar. Bunun sebebi tüm dondurma ve sorbelerinin yerel ürünler ile hazırlanması, katkısız, boyasız, mevsimine göre ürünlere özen gösteriyor olmaları. Dolap tam dolu olduğu zaman çeşit sayısı en fazla dükkanlardan biri.

Caddebostan’daki dükkanları küçücük bir köşe. Oturmak isterseniz birkaç masaları var. Dondurma dışında da birkaç ürün servis ettiklerini gördüm ama odağımız dondurma o yüzden konudan sapmadım.

Gittiğimde sanırım sıcakların etkisinden olacak tatmak istediğim çeşitlerin çoğu bitmişti. Var olanlar arasından Satsuma Sorbe tercih ettim. Tadım notlarımı her zamanki gibi yazının sonunda sunacağım.

1 topu 55 tl

Buontalenti Gelateria

Artizan İtalyan dondurmacısı bir marka Buontalenti. İstanbul’da üç şube ile hizmet veriyorlar. Dondurma yanı sıra kahveleri de lezzetli. İsteyen ‘affogato’ diye bilinen sıcak espresso ve dondurmalı tatlıya da kavuşabilir. Konumu tam Cadde üzerinde ve tatlı bir dükkan olduğu için keyifle oturup kahvenizi içer, dondurmanızı yersiniz. Paket servis de var. Çeşit bazı rakiplerinden az diyebilirim ama bugüne kadar tattıklarımın çoğundan memnun kaldım. Bu sefer çilek sorbe ve badem krokan yedim.

1 top 85 tl Küçük top 60 tl

MUA Gelatieri d’Italia

MUA’yı aslında yıllar öncesinden tanıyorum. Marka ilk başladığında 3-4 şube ile sınırlı kaldı ve zor bir tarz başlatmaya çalıştı. Dondurmaları zaman zaman lezzetliydi ama kıvamda bazen sorunlar yaşanıyordu, sunumları yani ‘display’ dediğimiz dondurma dolapları albeniden uzaktı. Ama her zaman el yapımı, katkısız iyi malzeme ile çalıştıklarını biliyorum. Daha sonrasında uzunca bir süre ses çıkmadı, pek görünmediler. Sanırım bundan 4-5 yıl önce el değişti çünkü bir anda tekrar gün yüzüne çıktılar, şubeler açılmaya başlandı, ürün çeşitliliği ve standardizasyon arttı. Web sitelerinde kendileri hakkında 4-5 yıllık bir serüven olarak bahsediyorlar. Sanırım bu yeni girişimcilerin hikayesini anlatmak için… Belki de önceki çalkantılı süreçten çıkmanın hikayesinin de başlangıcı.

Şu anda MUA’yı başarılı buluyorum. Bunun birkaç sebebi var, birincisi belli bir lezzet ve kalite standardı var. Sürekli bir ürün geliştirme ve çeşit katma çabasındalar. Mağaza sayıları web sitelerinde yazana göre İstanbul’da 13, il dışında da 1-2 şube varmış. Bir de oğlum var 7 yaşında, esas söz sahibi kendisi tabii bu konuda, özellikle kocaman çikolata ve şekerleme kaplamalı külahlarında dondurma yemeği seviyor. Bu benim ilgi alanıma hiç girmese de bence tatlı patlamasını sevenler için hoş alternatif. Aynı zamanda çikolata ile çalışmalarını da başarılı buluyorum. Dondurma dışında bir gurme çikolata reyonları var şubelerinde. Burdan birkaç denememiz olmuştu bence kaliteli ürünler yapıyorlar. Bu sefer tattıklarım kavun ve şeftali sorbe oldu.

1 top 100 tl

Dondurmada mixoloji

Paseo Gelato & Sorbet

Paseo ile tanışmam 1 yıla yakın zaman önce oldu. Evden işe gidip gelirken önünden geçtiğimde öncelikle sıcak dekorasyonu ve gecenin bir saati olmasına rağmen önünde eksilmeyen kuyruk dikkatimi çekti. İş yerime çok yakın olduğu için bir gün gidip denedim. Gidiş o gidiş… bir daha vazgeçemedim.

Size beni en çok etkileyen yönlerini anlatmak istiyorum. Çalışan ekibin samimiyeti, özverisi dükkanın kapısından girdiğinizde kendini belli ediyor. Burası tek şubesi ile arkadaki küçük mutfaklarında bir şef dokunuşu ile çok yüksek kalitede dondurma üreten bir yer. Sürekli yeni çeşitler üretiliyor, mevsimde bulunan meyveler kullanılıyor. Yenilikçi bir zihniyete sahipler, müthiş birleşimler karışımlar ortaya çıkarıyorlar. Ben Paseo’yu bir dondurma mixolojisti olarak görüyorum. Kişilerin üzerinde markadan bahsediyorum, aslında işin arkasındaki beyni veya beyinleri de merak ediyorum bir ziyaretimde detaylı tanışmam lazım.

‘Mixolojist’ veya ‘mixolog’ aslında alkollü ve alkolsüz içki eğitimi almış, kokteyllerin karışımlarını, birleşimlerini oluşturan, yenilikler yaratan meslek dalında çalışan kişidir. Bu bağlamda dondurma yaratıcılığında kullanılan çeşitli ürünler, meyveler, yemişler vs. ile yapılan benzer çalışmalar bence uygun bir benzetme olacaktır.

Paseo’da servis saatleri oldukça uzun, haftanın her günü 00.30’a kadar açıklar. Paket servis de var. Kapısında gün boyu gece kuyruk görürseniz şaşırmayın, seveni, müdavimi çok.
Dondurmalarını hoşuma giden dört ana başlıkta topluyorlar:

Duo (iki lezzetin birleşimi)
Crunchy (Adı üzerinde kıtırlık hissi katan bir malzeme ile iki dokunun birleşimi)
Originals (Kendilerine has müthiş birleşimler, benim yakından takip ettiğim başlık)
Seasonals (Mevsimsel ürünler, haliyle genelde meyvemsi çeşitler)

Bugün tadım yaptığım iki çeşit: her zamanki favorim kahveli ve ilk kez tattığım şeftali&zeytinyağı sorbet

1 top 85, küçük top 60 tl

Tadım notları

SEREZ: Satsuma Sorbe

Çok keyifliydi. Satsumanın az şekerli tadını, rahat yenen ferahlatıcı narenciye aromasını sorbeye başarılı aktarmışlar. Yaz sıcağında nefis bir ferahlatıcı oldu. Porsiyon için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. 1 top yedim, çok küçüktü demeliyim. Fiyatı diğer markaların küçük topları kadar ama miktarı daha azdı.

BUONTALENTI: Çilek Sorbe ve Badem Krokan

Çilek sorbe epey az tatlıydı, çilek tadı ve dokusu tam kıvamındaydı. Ben çok tatlıcı olmadığım için beğendim. Ekşimsi meyveli lezzetleri tercih etmeyenler biraz daha tatlı bekleyebilir. Badem krokanda badem tadı oldukça yoğundu. Her lokmada dilinizde badem dokusu hissediliyor. Krokan için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, bir kıtırcık geldi kaşığıma o kadar. Adında krokan olduğu için dokusunda da daha çok olmasını beklerdim. Biraz yoğun bir dondurma, baygın geldi bana ama kalitesi iyiydi kesinlikle, bu bir tercih meselesi. Ben genelde meyveciyim.

MUA: Kavun Sorbe ve Şeftali Sorbe

Listedekiler arasındaki en pahalı dondurmacı, 2 top dondurma 200 tl. Özel külahta filan da değil, kapta yedim. Özel külahla birlikte tahmin ediyorum 300’e yakındır. Biraz yüksek fiyat demem gerekiyor. Bu arada porsiyonları da yediğim en dolgun porsiyonlar değil, bazı rakiplerinin küçük topları kadar.

Lezzet olarak, kavun tatsız ve aroması zayıf geldi. Belki mevsimin en iyi döneminde olmayabilir bu meyve, veya başka cins bir kavun denenebilir. Dokusu da kıtır kıtırdı, homojen bir karışım değildi. Kavun çalışması kolay bir ürün değil biliyorum su oranı çok yüksek dokusu zayıf bir malzeme ama sanırım bu fiyata biraz daha farklı bir sonuç bekliyorum. Şeftali daha pürüzsüz bir kıvamda ve daha lezzetliydi.

PASSEO: Kahveli ve Şeftali Zeytinyağı Sorbe

Kahveli benim ve oğlumun favorisidir: Espresso. Kıvamı da tadı da her zaman çok iyidir. Kendi yorumları olduğu için söylüyorum, bu seferki kahveli öncekilerden daha az espresso kullanılarak hazırlanmış ve tadı benim için de önceden yediklerimden biraz daha hafifti. Bir sonraki partide eski reçeteye geri döneceklermiş.

Şeftali ve Zeytinyağlı sorbet ise bir şaheserdi. Yemelere doyamadım. Şeker belki hiç yoktu belki çok azdı; hafif ekşimsiydi, belki bir tık daha tatlı olabilir ama benim damağıma iyi de geldi aslında. Sanırım zeytinyağının verdiği kıvamdan olsa gerek yediğim en iyi kıvamlı ipeksi sorbeydi diyebilirim. Bu arada bugün yazdığım dört markanın en büyük porsiyon servis edeni de Passeo’dur.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.