Cate Blanchett’ten sonra Bella Hadid de elbisesiyle Filistin’e destek verdi

Süper model Bella Hadid Cannes'da Filistin'e özgü kefiye şalından yapılmış bir elbise giydi. Böylece Cate Blanchett'in kırmızı halıda elbisesiyle Filistin bayrağı açmasından sonra moda tasarımıyla Gazze'deki yıkıma dikkat çeken ikinci ünlü oldu.

Popüler 24 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett kırmızı halıda elbisesiyle Filistin bayrağı açtı (solda), Bella Hadid Filistin'e özgü kefiye şalından tasarlananmış elbise giydi. Fotoğraflar: Instagram

Süper model Bella Hadid’in Filistin’e verdiği destek Gazze’deki yıkım ve ölüm haberlerinin artmasıyla daha da görünür hale geldi. Filistinli bir babanın kızı olan Hadid, Cannes Film Festivali’nde kefiye elbisesiyle poz verdi. Gelin bu 20 küsur yıllık tasarımın hikayesini The Cut’ta yayımlanan yazıyla keşfedelim.

Aktvisitler arasında popüler

Filistin’le özdeşleşen kefiye genellikle boyna veya başa takılan kareli siyah beyaz bir eşarp, Filistin milliyetçiliğinin bir sembolü. Filistin davasına ömrünü veren Yaser Arafat’ın kefiyesiz çekilmiş bir fotoğrafını bulmak neredeyse imkansız. Şimdi İsrail’le olan çatışmada Filistinlileri destekleyen Batılı aktivistler arasında da popülerlik kazandı.

Kefiye Filistin yanlısı aktivistler arasında da popüler (solda) Fİlistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat (sağda)

2001’de podyuma çıktı

Kefiye genellikle siyah beyaz renklerde olsa da Bella Hadid’in kırmızı beyaz elbisesinde moda tasarımcıları Michael Sears ve Hushi Mortezaie imzası var. Büst kısmında püsküller, eteğinde üst üste binen parçaların  oluşturduğu volanlar görülüyor.

Tasarımcılar elbiseyi ilk kez 2001 yılının Şubat ayında İran ve Filistin ikonografisinden ilham alan bir koleksiyonla birlikte tanıttı. Moda gazetesi WWD o dönemde elbiseden ‘Silah ve Cephane Kulübü’ başlıklı bir yazıda bahsetti. Tasarımcılardan Hushi Mortezaie, çocukluğunda Amerika’ya göç ettikten sonra ilk kez İran’ı ziyaret ettikten sonra etkilenip bu tasarımı yaptığını söylüyordu. Bella’nın Cannes’da fotoğraflarından sonra o da arşivinden elbisesinin o dönem estirdiği rüzgarın belgelerini paylaştı.

İki tasarımcının 2000’lerin başında Manhattan’da açtığı mağaza çok popüler olunca elbise burada da satıldı. Hatta kült dizi Sex and the City’de Carrie Bradshaw karakteri için bir kefiye halter top’a ilham oldu.

Püsküllü volanlı elbise 2001’de podyuma çıkmış ve çok popüler olmuştu. Sex and the City’nin Carrie Bradshaw’ı da kefiyeden yapılmış bir üst giymişti (sağda).

Nasıra Prensesi Bella Hadid

Bella Hadid’in dondurma yerken çekilen fotoğraflarındaki elbise anlayacağınız göründüğü kadar “basit” değil. Babası Mohamed soylarının 1700’lerde Filistin hükümdarı olan Zahir el-Ömer’e dayandığını zaman zaman söylüyor. Kızından da, şimdi İsrail topraklarında olan Nasıra’yı kastederek ‘Nasıra Prensesi’ diye bahsediyor. Görüldüğü gibi Nasıra Prensesi köklerinin kültürel mirasına uygun giyiniyor.

Bella Hadid Cannes sokaklarında

Yaser Arafat’tan Madonna’ya: Filistin kefiyesi nasıl küresel bir sembole dönüştü?

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.