Olağanüstü bir azim ve başarı öyküsü: Çocukluğunda ayakkabı boyardı, şimdi dünyanın giydiği ayakkabıları tasarlıyor

Kamyon şoförü babayla ev hanımı annenin üç çocuğundan biri olarak Yozgat'ta doğdu. Nike ve Balmain'den sonra şimdi de İtalyan modaevi Bottega Veneta'nın spor ayakkabı tasarımcısı oldu. Safa Şahin'in kariyer hikayesi, azim ve ilham dolu.

Popüler 18 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Sporda, bilimde, sanatta, tasarımda başarılı Türklere dünyanın her yerinde rastlamak mümkün. Böyle bakınca, Mayıs 2022’de ünlü İtalyan modaevi Bottega Veneta’nın sneaker tasarımcılığına bir Türk ismin, Safa Şahin‘in gelmesine çok da şaşırmayabilirsiniz.

Ancak harçlığını çıkarmak için otogarda ayakkabı boyarken, yeteneğini azim ve tutkuyla besleyerek geçtiği yollar, hem kendi yolunu bulmaya çalışan gençler hem de ‘Ne olacak bu çocuğun hali’ diye endişelenen ebeveynler için ilham kaynağı.

Hürriyet Gazetesi’nden Yasemin Salih, 34 yaşındaki Safa Şahin’in hayat hikayesini yazdı.

Türkiye’de ayakkabı tasarımı yaparken Nike tarafından keşfedilip ABD’ye davet edilen Şahin kariyerine 2007 yılında Nursace’de ayakkabı tasarım stajyeri olarak başladı. Çoğunlukla serbest tasarımcı olarak çalıştıktan sonra 2016’da Nike’ın daveti üzerine ABD’ye gitti. 2019’da Fransız Balmain, 2022’de İtalyan Bottega Veneta’nın sneaker baş tasarımcısı oldu.

2006 yılında TASEV Ayakkabı Tasarım Okulu’na katılarak Ayakkabı Tasarımı alanında ön lisans derecesi alan Safa Şahin 2009-2014 yılları arasında Selçuk Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar alanında lisans eğitimi aldı. 2012 yılında Marmara Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Lisans eğitimine başladı, kısa bir süre için Torino’daki Accademia Albertina delle Belle di Arti’de Güzel Sanatlar Lisans eğitimine devam etti.

Safa Şahin tutkusunu bulana kadar herkesin ‘Ne olacak bu çocuğun hali’ dediği bir gençmiş

Sorgun otogarında ayakkabı boyadı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, kamyon şoförü baba, ev hanımı annenin üç çocuğundan en küçüğü olarak doğan Safa Şahin, bugün gemi inşa mühendisi olan ağabeyinin tasarlayıp yaptığı boyacı sandığını sırtına yükleyip Sorgun Otogarı’na gittiğinde 10 yaşındaymış.

“Çok yaramazmışım, herkesin şikayet ettiği, ailenin de ‘ne olacak bu çocuk’ dediği türden. Ama boyacılık yaparken insanların ayakkabılarına bakarak sadece işime odaklandım. Para kazandım. Bir gün ayakkabısını boyayım diye ısrar ettiğim adamdan bir tokat yiyince sandığı bir daha elime almadım” diye anlatıyor.

Resim yeteneğini keşfetti

Okulla pek arası yok. 2004’te İstanbul’da üniversite okuyan abisinin  yanına gidiyor, İstanbul sokaklarındaki grafitileri görüp etkileniyor. Dönüp Sorgun’da duvarları boyamaya başlıyor.

Yine İstanbul’da abisinin ev arkadaşının TASEV’de ayakkabı tasarımı okuduğunu öğreniyor. Liseyi bitirince Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma-Geliştirme Vakfı’nın (TASEV) kursuna burslu başlıyor. İşe de giriyor ancak işlerini  beğendiremiyor.

Lady Gaga beni buldu

Şahin anlatıyor:

“Artık kartonların üzerinde uyuyordum. Kendimi geçindiremiyordum. Mecbur annemi aradım. ‘Gel’ dedi. İyi ki gitmişim, bir tavsiye ile güzel sanatlar fakültesi sınavlarına girmeye karar verdim. Selçuk Üniversitesi’nde Resim Bölümü’nü kazandım. Yazları da Konya’da sanayide ayakkabı atölyelerinde çalıştım. Okuldan onur derecesiyle mezun oldum. O sırada Marmara Üniversitesi’nde bir yıl değişim öğrencisi oldum. Erasmus’a da hak kazanınca Torino’da eğitim alma şansı yakaladım. Sürekli kendime ayakkabı yapıyordum. Tasarımlarımı sosyal medyada paylaşıyordum. 3D printer ile yaptığım ayakkabı Lady Gaga’nın dikkatini çekmiş. Benden istediler. Gönderdim. Bir kapak çekiminde kullanacaklarını söylediler ama sanırım kullanmadılar.

Nike Limuzinle karşıladı

Bu arada Türkiye’de TASEV’in tasarım yarışmaları ilgimi çekiyordu. Çünkü birinciyi yurtdışına eğitime gönderiyorlardı. Girdim, birinci oldum. Ama bütçe yeterli değilmiş o yıl için. Beni göndermediler. Steve Jobs’ın, “Her gün bir nokta koysan kocaman bir alan yaratır” sözünden etkilendim. Üsküdar’da bir kafe buldum kendime. İşyerim gibi gidip bütün gün bir çay içip tasarım yaptım, sosyal medyaya koydum. Günlerce. Bir gece bir mail aldım. Nike’ın beyin avcısı olduğunu söylüyordu. ‘Tasarım ekibimiz çizimlerinizi çok beğenmiş, Amerika’ya gelin’ diyordu. İşte hayatımın kırılım noktası mail. Gittim. Portland’a indiğimde beni bir limuzin, bir de takım elbiseli şoför bekliyordu. Her yerden kulağımdan tutularak kovulunca bu manzara beni çok şaşırttı. İngilizcem iyi değildi, tercüman buldular. Anlaştık.

Safa Şahin “Benim yaptığım işler daha farklıydı” derken abartmıyor!

Balmain ile Paris günleri

Nike bana tasarım dünyasının kapılarını açtı. Yaklaşık üç yıl çalıştım. Ama benim tasarımlarım daha özgürdü. Onlarsa performans istiyordu. Balmain buldu beni. İlk tekliflerini kabul etmedim. İkinci kez bana ulaştıklarında Vietnam’daydım. Bu kez tamam dedim. Paris’e iş görüşmesine gittim. “Bizi seçersen özgür olursun” dediler. Eşimle Paris’e taşındık. O sırada Bottega Veneta’dan da teklif aldım. Onlara da tasarım yapmaya başladım. Hayatım Paris-Milano hattında ilerliyordu. Bu trafik hâlâ devam ediyor ama şimdi buna Konya eklendi.

Yaşadıklarımı aktarmam lazım

Neden Konya diye soruyorlar bana. Çünkü eşim Konyalı ve bir bebek bekliyoruz. Bu süreci ailesinin yanında geçirmek istedi. Ben de Dubai merkezli bir şirket kurdum. Fatura kesmek için. Balmain’in Sneaker Danışmanı Baş Tasarımcısı’yım. Başka markalara da tasarım yapıyorum. 2022’de ünlü bir marka için bebek arabası tasarladım. Yaşamım, başladığım noktadan çok farklı. Annem hâlâ ne yaptığımı çok iyi anlamış değil. Birileri beni dergide gösterince iyi bir şeyler yaptığımı anlıyor. Bense bu noktaya kolay gelmedim. Bu kadar zor olmamalı diye düşünüyorum. Selçuk Üniversitesi’ne gittim. Ayakkabı Tasarımı Bölümü öğrencilerine sektörü anlatıyorum. Sırlar olmadan. ‘İlmin de sadakası olurmuş’ derler ya öyle. 45 öğrencim var. Öğrencilerimi İstanbul’a fuara getirdim. ‘Burası avlanma alanı, hadi kendinizi anlatın’ dedim.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.