Eurovision’da İsrail boykotu: Beş ülke tek tek açıklama yaparak çekildi

İsrail’in Eurovision’a katılmasına izin verilmesi üzerine beş ülke yarışmayı boykot ederek çekilme kararı aldı. 

Popüler 5 Aralık 2025

İsrail’in Eurovision’a katılmasına izin verilmesi üzerine beş ülke yarışmayı boykot ederek çekilme kararı aldı. Yarışmadan çekilen ülkeler Gazze’deki insani kriz basın özgürlüğüne yönelik engeller ve Eurovision’un siyasallaşması gerekçeleriyle boykotu duyurdu.

Dün gerçekleşen Avrupa Yayın Birliği (EBU) Genel Kurulunda, İsrail’in, 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılımına izin verilmesinin ardından birçok ülke yarışmaya katılmayacağını duyurarak boykot kararı aldı.

EBU’dan, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan 95. EBU Genel Kurul toplantısına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Bu oylama, 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmak isteyen ve yeni kurallara uymayı kabul eden tüm EBU üyelerinin yarışmaya katılmaya hak kazandığı anlamına geliyor.” ifadesine yer verildi.

EBU üyelerini temsil eden katılımcılardan, 21 Kasım’da duyurulan yeni önlem ve tedbirlerden memnun olup olmadıkları konusunda gizli oylama yapmalarının istendiği aktarılan açıklamada, ancak gelecek yılki yarışmaya katılım konusunda oylama yapılmadığı belirtildi.

Açıklamada, üyelerin büyük çoğunluğunun, katılım konusunda başka bir oylama yapılmasına gerek olmadığı ve yarışmanın ek tedbirlerle planlandığı gibi devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğu ifade edildi.

“Birçok üye, kamu hizmeti veren medyanın bağımsızlığı ve basının, özellikle Gazze gibi çatışma bölgelerinde haber yapma özgürlüğünü korumanın önemini vurguladı.” denildi.

EBU Başkanı Delphine Ernotte Cunci, “Bu oylamanın sonucu, üyelerimizin dünyanın en büyük canlı müzik etkinliği olan Eurovision Şarkı Yarışması’nda şeffaflığı ve güveni korumaya yönelik ortak taahhüdünü göstermektedir.” ifadesini kullandı.

İspanya devlet radyo ve televizyonu RTVE Yönetim Kurulu, eylül ayında, Gazze’deki soykırım ve ülkenin yarışma kurallarına “sistematik olarak uymaması” nedeniyle İsrail’in katılması halinde İspanya’nın Eurovision’dan çekileceğini kararlaştırmıştı. EBU’nun Cenevre’deki toplantısında İsrail’in Eurovision’a katılmasına izin verilince RTVE de yarışmadan çekildiğini duyurdu.

RTVE Başkanı Jose Pablo Lopez, yaptığı açıklamada, “EBU Meclisinde yaşananlar, Eurovision’un bir şarkı yarışması değil, jeopolitik ve parçalanmış çıkarların egemen olduğu bir festival olduğunu doğruluyor.” ifadelerine yer verdi.

Eylül ayında İsrail’in yarışmadan çıkarılmaması halinde Eurovision’a katılmayacağını duyuran İrlanda kamu yayıncısı RTE, EBU’nun kararının ardından katılmama kararını resmen açıkladı.

RTE’den yapılan açıklamada, “İsrail’in Eurovision 2026’ya katılmasına karar verilen Cenevre’deki EBU Kış Genel Kurulu ardından RTE’nin duruşu değişmedi. RTE, 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmayacak ve yayımlamayacak.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Gazze’deki korkunç can kaybı ve çok sayıda sivilin hayatını riske atan insani kriz nedeniyle, İrlanda’nın katılımının vicdanen kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Gazze’de gazetecilerin hedef alınarak öldürülmesinden ve uluslararası gazetecilerin bölgeye girişinin halen engellenmesinden derin endişe duymaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Hollanda’nın kamu yayıncılarından AVROTROS, yaptığı açıklamada, 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı aldığını bildirdi.

Açıklamada, “AVROTROS, 12 Eylül 2025’te, Gazze’deki ciddi insani acıların, basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların ve Eurovision Şarkı Yarışması’nın son edisyonunu çevreleyen siyasi müdahalelerin, savunduğumuz değerlerle bağdaşmadığını belirtmiştir. Bu bağlamda AVROTROS, İsrailli yayın kuruluşu KAN’ın bu yılki yarışmaya katılımının, kamu yayıncısı olarak sorumluluklarımızla artık bağdaşamayacağı sonucuna varmıştır. Güvenilirlik, bağımsızlık ve insanlık bizim yol gösterici ilkelerimizdir.” denildi.

Slovenya Radyo ve Televizyonu da İsrail’in Eurovision’a katılımına izin verilmesi üzerine yarışmaya katılmayacaklarını açıkladı.

Slovenya Radyo ve Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Natalija Gorscak, yaptığı açıklamada, EBU’nun Rusya’nın katılımını onaylamadığını ancak şimdi İsrail için aynısını yapmaya cesaret edemediğini söyledi.

Gazze’de 200’den fazla gazetecinin öldürüldüğünü ve bölgeye hala gazetecilerin giremediğini aktaran Gorscak, “Geçen yılki yarışmada İsrail’in performansının siyasi olduğunu gördük. Biz Eurovision’a siyasetin girmemesi için mücadele ediyoruz. Mesajımız açık: Gazze’de öldürülen 20 binden fazla çocuk için İsrail varsa biz yokuz.” dedi.

Belçika’da Flamanca yayın yapan kamu yayıncısı VRT, gelecek yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmayacağını duyurdu.

VRT tarafından yapılan yazılı açıklamada televizyonun, “EBU bünyesinde barış, insan hakları ve şefkate daha net bir bağlılığı savunmaya devam edeceği” belirtildi.

Açıklamada “Eurovision Şarkı Yarışması’na olan bağlılığımızın devamı, EBU’nun önümüzdeki yıllarda bu endişeleri nasıl ele alacağına bağlı olacaktır.” dendi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.