Yunan tanrısı suretini kanalizasyonda gösterdi
Dünyanın en pahalı çantası Hermes Birkin'i hem almak zor hem de ona ulaşmak. Ama Japon perakende markası Uniqlo’nun omza asılan bel çantası, Birkin'in 'moda ikonu' tahtını sallıyor, çünkü milenyaller artık bu çantayı tercih ediyor. Peki nasıl oldu?
Uygun fiyatlı ve zamansız ürünleriyle bilinen Japon perakende markası Uniqlo’nun “Round Mini Shoulder Bag” çantası artık bir moda ikonu. Lanse edildiği 2022 yılından bu yana, ünü bir çığ gibi büyüyor. Bu şöhrette bir TikTok videosunun payı var.
Videoda çantanın içine kulaklıktan fotoğraf makinesine, parfümden şarj aletine neler neler sığdığını görenler çantaya Mary Poppins adını takmış. Kitabından veya filminden hatırlayanlar olacaktır: Mary Poppins sürekli imkansızı başarmasıyla şaşırtan, çantasından en olmayacak şeyleri çıkaran bir süper dadı idi.
Fiyatı yaklaşık 700 lira olan çanta kısa sürede satıldığı tüm ülkelerde sokak modasının belirgin bir parçası oldu. Bu olağanüstü başarısından ötürü artık Milenyallerin Birkin’i olarak gösteriliyor. Neden derseniz, sebebi pratiklik.
Hermes Birkin gelmiş geçmiş en pahalı çantalardan biri; en iyi malzemelerle, en iyi zanaatkarların elinden çıkan, erişilmesi zor bir statü sembolü. Ancak aynı zamanda içine çok şey sığıyor. Hikaye o ki ünlü yıldız Jane Birkin Hermes’in tepe yöneticisine büyük güzel bir deri çanta bulamamaktan yakınıyor ve efsanevi Birkin bu şekilde doğuyor.
Uniqlo çok şey alan, üstelik Birkin kadar ağır olmayan ve geniş kitlelerin alabileceği neşeli bir çanta yarattı yaratmasına ama böyle bir çanta nasıl hem popülerleşti, hem statü sembolü oldu? Marketwatch’a göre son birkaç gündür ‘Uniqlo Birkin’ ve ‘Millennial Birkin Uniqlo’ aramaları yüzde 5000 artmış. Tüm bunları nasıl yorumlamalı?
Öncelikle pazarlamanın temel kuralı, gerçek bir ihtiyaca hitap eden kullanışlı bir ürün mantıklı bir fiyata sunuluyor. Nedir o ihtiyaç: Artık herkes elinde telefonla dolaşıyor ya da telefonuna rahat erişmek istiyor. Bu nedenle çapraz asılan çantalar ve bel çantaları yaygınlaştı.
Ayrıca tüm dünyada geçim sıkıntısı ve enflasyon hissediliyor. Yine de dışavurumcu alımlar yapmak isteyenler, erişilebilir statü sembollerine yöneldi. Marketwatch’ın belirttiği gibi Stanley marka termos ve suluklar bunun bir diğer iyi örneği. Belki termos olarak pahalı ama statü sembolü olarak nispeten ucuz.
Son olarak dijital mecraların gücüne de şapka çıkartmalı. Ürün bu üne geleneksel reklamlara hiç başvurmadan kavuştu. Viral bir video, iyi bir PR, hızlı davranan pazarlama ekipleri: Çantanın ünlü Finlandiya markası Marimekko işbirliğiyle çıkan yeni versiyonları çok şık.
Yıllardır Türkiye’ye ha geldi ha gelecek diye beklenen Uniqlo hala gelemedi, ama çantasının ünü buralara kadar ulaştı.