İtalyan’da Dior’un tedarikçisine kayyum atandı: Bir çantanın maliyeti 53, satış fiyatı 2,600 euro

İtalya'da savcılar lüks markaların üretim ve tedarik zincirlerindeki fiyatları soruşturmaya başladı. Armani ve Dior gibi markalar, Hindistan'ta çok ucuza üretim yaptırıyor, sonra da üzerine inanılmaz bir katma değer ekleyerek vitrine çıkarıyor.

Popüler 4 Temmuz 2024
Dior'un Hong Kong'daki mağazası. Fotoğraf: Shutterstock

İtalya’da savcılar Dior ve Armani gibi lüks markaların tedarik zincirlerinde yeterli denetim yapıp yapmadığını soruşturdu, ortaya çarpıcı bir sonuç çıktı.

Business Standard’ın WSJ’den aktardığı habere göre iki marka çantaları düşük maliyetle ürettirip tüketiciye çok yüksek fiyatlara satıyor. Bu durum lüks ürünlerin gerçek değeri ve fiyatlandırma stratejilerinin etik yönünü yeniden tartışmaya açtı.

Satış fiyatı maliyetin 44 katı

Soruşturmaya göre marka bir Dior çanta için Hindistan’daki tedarikçisine 4,778 rupi (59 euro) ödüyor, bu çanta mağazalarda 2,600 euroya satılıyor. Satış fiyatı işçilik dahil üretim maliyetinin 44 katı.

Benzer şekilde bir tedarikçi 8,385 rupiye (93 euro) aldığı çantaları İtalyan lüksün temsilcilerinden Armani’ye 250 euroya satıyor. Marka bunları yaklaşık 1,800 euro olarak fiyatlandırıyor. Bu fiyatlara deri gibi malzemeler ile tasarım, dağıtım ve pazarlama maliyetleri dahil değil.

Ceza yok uyarı var

Konuyla ilgili Dior ve Armani’den görüş istedi. Armani tedarik  zincirindeki kötüye kullanımları en aza indirmeye çalıştığını, yetkililerle şeffaf şekilde işbirliği yaptığını belirtirken Dior henüz cevap vermedi. Savcılar tedarik zincirlerinin yetersiz denetimi nedeniyle lüks markalara uyarı yazısı gönderdi.

Tasarımı marka, üretimi deneyimsiz işçiler yapıyor

Aslında bu durum yeni değil. Markalar ürün geliştirme ve tasarımı kendi içinde tamamlarken üretim için ucuz iş gücünü tercih ediyor. Önceleri ürünler iş gücünün ucuz olduğu ülkelerde yapılıyordu. Bu durum bir süre sonra ürünlerin cazibesini azaltınca markalar kalite algısı yüksek İtalya’da ‘Made in Italy’ etiketiyle üretime başladı. Ancak bu üretim de çoğu yabancı ya da çocuk işçiler tarafından elverişsiz koşullarda üretiliyor.

Dior’un tedarikçisine kayyum atandı

Nitekim İtalya’da yürütülen soruşturma sonucunda hakimler, haziran ayında Dior’un bir birimi olan Manufactures Dior SRL’yi, tedarik zincirinde İtalya’da göçmen işçilere kötü muamele eden Çin’e ait firmaların da bulunduğuna karar verdi ve kayyum atadı. Aynı önlem nisan ayında Armani’ye ve ocak ayında harita baskılı çantaları ve diğer ürünleriyle bilinen Alviero Martini’ye karşı alınmıştı.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.