Kadınlar doğumdan sonraki 21 günü burada geçiriyor: Güney Kore’de lüks ‘Joriwon’lar yükselişte

Güney Kore'de yeni doğum yapan kadınlar arasında lüks 'joriwon'lara ilgi artıyor. Bebek kadar annenin ihtiyaçlarını da göz önüne alan merkezler otel, spa ve hastane hizmetlerini birleştirerek 21 gün boyunca bakım veriyor.

Popüler 31 Ocak 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Başkent Seul'deki bir doğum sonrası bakım merkezi Anidar'da annelere yüz bakımı, masaj yapılıyor. Rahat uyumaları için bebeklerin başında gece gündüz hemşireler bekliyor. Fotoğraf: New York Times

Yeni anne olan bir kadının neye ihtiyacı olabilir? Bol bol uyku, bebeğine göz kulak olacak güvenilir bir yardımcı, sağlıklı ve lezzetli yemekler, emzirmeden banyo yapmaya bebekle ilgili sorulara doğru cevapları verecek uzmanlar…

Güney Kore’de sayıları gittikçe artan lüks ‘joriwon’larda bunların hepsi var. Hatta daha fazlası: Masaj, yüz bakımı, bebek bakımı ile ilgili pratik dersler…

Manikür pedikür masaj annelerin kendini iyi hissetmesi için sunulan hizmetlerden birkaç

Kore kültüründe yeni doğum yapmış kadının 21 gün boyunca bakım aldığı merkezlere  ‘joriwon’ deniyor. Önceleri evlerde karşılanan ihtiyaçlar şehirleşmeyle birlikte dışarıdan alınan hizmet haline gelmiş. Son yıllarda beş yıldızlı konfor sunan joriwon’ların sayısı artıyor.

Hamilelikte doğum sonrasına teorik hazırlık yerine bebek olduktan sonra pratik dersler daha faydalı

New York Times editörü Lauretta Charlton kısa süre önce başkent Seul’de doğum yaptı ve St. Park adlı lüks joriwon’da iki hafta geçirdi.

Charlton anneye de en az bebek kadar özen gösterilen bir anlayışla bakım veren merkezde şahit olduğu bir sahneyi şöyle anlatıyor: “Gece yarısı dört anne sakin şekilde emzirme odasında oturuyor, yeni doğan bebeklerini emziriyorlardı. Doğum yapalı iki hafta olmamış bir anne uyuklamaya başladı. Bir hemşire gelip bebeği aldı, anneyi de özel odasına götürdü.”

Kore’de doğum yapan 10 anneden 8’i doğumdan hemen sonra joriwon’a giriyor. Doğum sonrası bakım merkezleri zorunlu olmasa da uzun süredir vazgeçilmez olarak görülüyor. Ama maliyeti karşılamak herkesi için kolay değil.

Kore sitesi Naver’e göre ülkenin en pahalı semtlerinden Gangnam’daki bir merkezde iki hafta kalmanın bedeli  38 milyon won (yaklaşık 900 bin lira). En ucuz hizmet ise 1.3 milyon won (30 bin lira) tutuyor. Devlete ait joriwonların sayısı 19.

St. Park’ın kurucusu Soohyun Sarah Kim 2007 yılında ilk çocuğunu beklerken istediği gibi bir joriwon bulamayınca ertesi yıl hayalindeki merkezi yaratmış. St. Park Seul’deki ilk lüks joriwonlardan biri. Kim misyonlarını “Hastane ve ev arasında bir geçiş gibiyiz” diye özetliyor. Joriwon’da kalmanın bir güzel yanı da annelerin kendileri gibi yeni doğum yapmış kadınlarla çevrili olması. Bu da ilk günlerin daha kolay geçmesini sağlıyor.

En düşük doğum oranı orada

Bütün bunlar annelerin hayatını kolaylaştırsa da dünyada doğum oranlarının en düşük olduğu ülke kadın başına çocuk sayısı 0.8 olan Güney Kore.

Sebepler muhtelif ve tanıdık: Çocuklarının iyi eğitim alması için ebeveynin yöneldiği özel okul fiyatlarının maliyeti, konut fiyatlarının artması, kariyerinde ilerlemek isteyen kadınların daha geç yaşta evlenmesi gibi faktörler sebebiyle çiftler yalnızca tek çocuk sahibi olmayı veya hiç çocuk yapmamayı tercih ediyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.