Aralıkta açlık sınırı asgari ücrete beş bin lira fark attı
Kars'ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peyniri coğrafi işaretle tescillendi. Sırada dünya çapında tanıtım var.
Kars’ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peyniri coğrafi işaretle tescillendi. Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) 2021’de Türk Patent ve Marka Enstitüsüne başvurmuştu, tescil geçen ay 17 Eylül’de geldi.
Coğrafi işaret, bir ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ikisi arasındaki bağlantıyı gösterip garanti eden kalite göstergesidir.
Kars gravyerinin üretimi kentteki mandırada toplanan sütleri belirli aşamalardan geçirilmesiyle başlıyor. Daha sonra bakır kazanlara aktarılan sütü kaynatılarak parçacıklar haline getiriyor.
Kazanlardan alınarak kalıplara doldurulan süt, 48 saat dinlendirilip serin odada yaklaşık 6-9 ay muhafaza edilerek gravyer peynirine dönüşüyor. Kentte her yıl yaklaşık 200-250 ton peynir üretiliyor.
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan AA muhabirine yaptığı açıklamada peynir üretiminin çeşitli zorlukları olduğunu söyledi: “Şehrimizin çok önemli bir peyniridir, gravyerimiz inşallah dünyaya tanıtacağız. Avrupa’da coğrafi işaretini almak için bugünden itibaren çalışmalara başladık.”