Lüksün karanlık yüzü: Parfümlerde kullanılan yaseminleri çocuk işçiler topluyor

BBC'nin geçen yaz parfüm tedarik zincirleri üzerine yaptığı bir araştırma Lancôme ve Aerin Beauty'nin kullandığı yaseminlerin çocuklar tarafından toplandığını ortaya çıkardı.

Popüler 29 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
10 yaşındaki Mısırlı Basmala yasemin tarlalarında çalışan çocuklardan yalnızca biri

Basmalla 10 yaşında Mısırlı bir kız çocuğu. Annesi ve kardeşleriyle birlikte yaz geceleri boyunca yasemin tarlalarında çiçek toplayarak ailesinin geçimine katkıda bulunuyor. Onun gibi binlerce çocuğun eğitimini feda ederek topladığı yaseminler Lancôme ve Aerin Beauty gibi büyük güzellik şirketlerinin parfüm yapımında kullanılıyor.

L’Oréal ve Estée Lauder gibi parfüm markaları çocuk işçiliğine karşı sıfır tolerans politikası uyguladıklarını iddia etse de BBC’nin geçen yaz boyunca yaptığı araştırma tedarikçilerin parfüm yapımında kullanılan yasemini çocuk işçilere toplattığını ortaya koydu.

BBC’nin gizlice çektiği çocuk işçiler sabaha kadar tarlalarda yasemin topluyor

Mesai sabaha karşı başlıyor

Basmala’nın annesi Heba ve dört çocuğunun mesaisi sabaha karşı 03:00’te başlıyor. Güneşin sıcaklığı yasemin çiçeklerine zarar vermeden önce toplama işine başlıyorlar. Yaşları 5 ile 15 arasında değişen dört çocuğuyla çalışan Heba topladığı yaseminden kilo başına para alıyor, bu gelirden toprak sahibine de pay ödüyor. Bir gecelik çalışmanın sonunda eline geçen para 1,5 dolar. Birçok yasemin toplayıcısı gibi o da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Dahası Basmalla’nın tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilecek bir göz alerjisi var.

Çocukların gece çalışması yasadışı

Toplanan yasemin çiçekleri yağlarının çıkarılması için yerel fabrikalara gönderiliyor. Bunların en büyük üçü ‘A Fakhry and Co’, ‘Hashem Brothers’ ve ‘Machalico’. BBC’nin gizli çekimle tespit ettiği çocuk işçilerin yaşları 12- 14 arasında değişiyor. Oysa Mısır’da 15 yaşından küçük çocukların saat 19.00 ile 07.00 arasında çalışması yasal değil.

Parfüm endüstrisi uzmanı Christophe Laudamiel

Parfüm endüstrisi uzmanı Christophe Laudamiel güzellik şirketlerinin  parfüm yağını mümkün olan en düşük fiyata almak istediğini, bu nedenle tedarikçilerin işçi maaşlarından kestiğini söylüyor. Laudamiel’e göre bu toplayıcılara verilen değerin ne kadar az olduğunu da gösteriyor.

İşveren yerel tedarikçiler olsa da asıl sorumlu pazarlama söylemlerinde etik değerlere bağlı olduklarını söyleyen onlar, dolayısıyla tedarik zincirini denetlemesi gereken de onlar. BBC’nin araştırması Mısır’daki binlerce çocuğun eğitim ve sağlık haklarından mahrum kalmasına neden olan parfüm dünyasının karanlık yüzünü bir miktar aydınlattı ancak görünen tablo hiç de iç açıcı değil.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.