Süpermodel Evangelista: Artık yatağımda nefes sesi duymak istemiyorum

Önce yüzünü ve bedenini tanınmaz hale getiren bir dizi estetik ameliyat ardından meme kanseri nedeniyle geçirdiği operasyon dünyanın en güzel modelinin hayatını alt üst etmişti.

Girdiği ağır depresyonu geride bırakan Linda Evangelista The Times’a verdiği röportajda nihayet artık utanmadığını söylüyor ve hikayesini samimiyetle anlatıyor. 

Popüler 28 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Linda Evangelista. Fotoğraf: Steven Meisel

“Eski günlerini, çok eğlenceli olduğun zamanları hatırlıyor musun? Sürekli güldüğün günleri hatırlıyor musun?”

Birkaç yıl öncesine kadar ağır depresyon sebebiyle münzevi bir hayat yaşayan Linda Evangelista’yı kendine getiren bu basit soru olmuş. 90’ların Kanadalı süpermodeli henüz ergenlik çağındaki oğlu Augustin’in sözleriyle “uyanmış” ve “Artık daha fazla üzülmek yok” demiş.

İngiliz The Times gazetesi iki gün önce 58 yaşındaki Linda Evangelista -hakkında bir yazı yayımladı.

1990’larda yıldızının en parlak olduğu dönemde Karl Lagerfeld onu değeri milyon dolarları bulan kusursuz ‘Stradivarius’ kemanlarına benzetirdi. Fotoğrafçı Steven Meisel’in ilham perisi, Paris Elite Model Management’ın başkanı Gérald Marie’nin karısıydı. Sadece 1990 yılında 60 dergi kapağında yer aldı. O dönemde “Günde 10 bin dolardan daha az paraya yataktan çıkmayız” dediği hala akıllarda.

41 yaşında babasının kimliğini uzun süre sakladığı Augustin adını verdiği bir oğlu oldu. Daha sonra babanın lüks moda markalarını bünyesinde barındıran Kering Grup başkanı ve CEO’su Fransız işadamı François-Henri Pinault olduğu anlaşıldı.

Linda Evangelista 50 yaşına geldiğinde fazla yağlarından kurtulup forma girmek için estetik olmak istedi ve ‘Coolsculpting’ (soğuk lipoliz) olarak bilinen bir yöntemde karar kıldı. 2015 – 2016 arasında geçirdiği bir dizi seanstan sonra bırakın daha da güzelleşmeyi kendisindekini de kaybetti. Daha da önemlisi sağlığından oldu.

Yüzü de bedeni de şişti, haftalarca ağrı çekti ve o kadar utandı ki bu yaşadıklarını kimseyle paylaşmadı.

Estetik şokundan sonra kanser

Estetik şokunu atlatamadan 2018’de bu kez meme kanseri olduğunu öğrendi, kemoterapi gördü, iki memesini aldırdı. Bunu da kimseyle paylaşmadı. İçine kapandı, dünyayla ilişkisini kopardı.

İşte oğlu Augustin annesine o dönemde sordu: “Eski günlerini, çok eğlenceli olduğun zamanları hatırlıyor musun? Sürekli güldüğün günleri hatırlıyor musun?”

Linda Evangelista ve 17 yaşındaki oğlu Augie Evangelista Pinault

Bu sorular o zaman 56 yaşında olan Evangelista’yı canlandırdı. 2021’de bir Instagram paylaşımıyla estetik faciasını ifşa etti ve şirkete gelir kaybı ve duygusal sıkıntı nedeniyle 50 milyon dolarlık dava açtı. Geçen yıl açıklanmayan bir miktar üzerinde şirketle anlaşınca davayı geri çekti.
Hayata geri dönmüştü. Önce Fendi podyumunda yürüdü ve coşkuyla ayakta alkışlandı. Bu yılın başlarında Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington’la birlikte The Super Models dizisinde rol aldı. Eski kocasından gördüğü istismarı ifşa ederek geçmişin yüklerinden bir parça daha kurtuldu.

25 yıl kitapta

Linda Evangelista iki ay önce bir de kendi adını taşıyan kitap yayımladı. Bir dönem ilham perisi olduğu Steven Meisel’ın 25 yıl boyunca çektiği karelerden oluşan fotoğraf kitabı vesilesiyle yaş ayrımcılığına ve mükemmel güzellik anlayışına meydan okuyor. The Times’taki yazıdan bazı satır başları şöyle:

10 bin dolar sözünden pişman

Linda Evangelista “Günde 10 bin dolardan daha az paraya yataktan kalkmayız” sözünden pişman. “O zaman çok eleştirilmişti. Şimdi insanlar milyarlar kazanıyor, bunu sergiliyor ve kendileriyle gurur duyuyorlar. Ama yine de pişmanım çünkü değerimin ne olduğunu bildiğimi paylaşmama gerek yok. Değerini bilmek kendin içindir.”

Evlilikte şiddet gördü

Linda Evangelista 22 yaşındayken mankenlik ajansı Elite Model Management’ın başkanı Gérald Marie ile evlendi. Altı yıl süren ve üzerinden neredeyse 30 yıl geçen bu evlilikte gördüğü taciz, tecavüz ve şiddetle ilgili neredeyse yei yeni konuşmaya başladı. “Kesinlikle hiçbir şeyden haberim yoktu. Adam 37 yaşındaydı, güçlüydü. Şiddetin ilişkilerinin ikinci yılında başladığını, korktuğu için kimseye bir şey söyleyemediğini anlatıyor.

Konuşmazsam güvende olacaktım

Evangelista belki de yaşadığı şiddeti hiç paylaşmayacaktı. Ancak MeToo hareketine katılan kadınlar tarafından saklanarak başkalarına cesaret vermemekle eleştirildi. Sonunda Evangelista bir açıklama yayınladı ve “Kendi deneyimlerime dayanarak, onların (tacize uğradığını söyleyen kadınların) doğruyu söylediklerine inanıyorum ve bugün konuştukları için cesaretlerine ve güçlerine hayranım” dedi. Neden konuşmadığını ise daha sonra şöyle anlattı: “Bir anlaşma yapılmıştı. Konuşmazsam güvende olacağım anlaşılmıştı. Bunu böyle bırakalım.”

Oğlunun babası nafaka davasında ortaya çıktı

Doksanlı yılların sonunda modellikten emekli olan ancak 36 yaşında tekrar modelliğe dönen Evangelista 41 yaşında oğlu Augie’yi dünyaya getirdi. 2011’de Fransız milyarder iş adamı François-Henri Pinault’ya nafaka davası açana kadar babanın kimliği açıklanmadı. Hamileliği planlamayan ve doğum yapmadan ilişkisi biten Linda Evangelista, neden nafaka davası açmak zorunda kaldığıyla ilgili “Oğlum da bu röportajı görebilir” diyerek temkinli konuşuyor. Pinault ile 2012’de açıklanmayan bir anlaşmaya varmış.

Salma Hayek’e bayılıyor

Oğlunun babasının şimdiki karısı Salma Hayek’e bayılıyor. Geçen Şükran Günü’nde kemoterapi yüzünden yemek pişiremeyecek kadar hasta olduğunu söylemiş. Bu söz üzerine Hayek New York’a uçmuş ve üvey oğlu ile annesi için bir parti düzenlemiş.

En iyi yaptığım şey annelik

Evangelista Augie’den bahsederken yüzü aydınlanıyor. Ondan “Eskiden ne kadar eğlenceliydin” sözlerini duyduktan sonra, “Terapiye geri döndüm. Ve şimdi var olan en eğlenceli anneyim. Eğer iyi yaptığım bir şey varsa, o da annelik. Çocuğumun harika olduğunu düşünüyorum ve o harikaysa ben de harika bir anneyim.”

Lastikli pantolon giyiyor

Şimdi 17 yaşında olan Augie modayla hiç ilgilenmiyor. “Beli lastikli olmayan pantolon giymiyor” diyor Evangelista: “Ama sporu seviyor, bu yüzden onu futbol, buz hokeyi ve basketbol izlemeye götürüyorum. Herkes gibi tribünlerde oturmak için sıraya giriyor.”

Oğlumun şöhretimle ilgilenmemesi bana gurur veriyor

Oğlu bir gün “Sence seni tanısalardı bu sırada beklememiz gerekir miydi” diye sormuş. “Aslında haklı ama asla! Orada durmak bizim için daha sağlıklı. Ayrıcalıklı olsa da onun normal bir şekilde büyümesini istiyorum.” Linda Evangelista oğlunun onun şöhretiyle ilgilenmemesinden çok memnun: “Yeni kitap masanın üzerinde duruyor ama göz gezdirip gezdirmediğini bilmiyorum. Bahse girecek olsam, hayır derdim. O kadar önemsediğini sanmıyorum.”

Nadir bir hastalık: Birt-Hogg-Dubé sendromu

Kanser tedavisi görürken nadir hastalığı daha olduğunu öğrenmiş. Biyopsi sonucunda fibrofoliküloma, yani Birt-Hogg-Dubé sendromu tespit edilmiş. Bu nadir genetik hastalık nedeniyle akciğerlerde kistler oluşturuyor.

Mikrop fobisi var, OKB, nefes sesine tahammülü yok

Kendisinde OKB yani Obsesif kompulsif bozukluk olduğunu söylüyor: “Her şey simetrik olarak hizalanmalı. Doktorun bekleme odasındayken her zaman duvardaki resimlerini düzeltirim.” Cips paketi açan ya da patlamış mısır yiyen insanlardan rahatsız olduğu için sinemaya da gitmiyor. Yani ses de onu rahatsız ediyor. Biriyle flört etme konusu sorulduğunda “İlgilenmiyorum. Artık kimseyle aynı yatağı paylaşmak istemiyorum. Birinin nefes alışını duymak istemiyorum” diyor. En son ne zaman biriyle çıktığını bile hatırlamıyor. “Kesinlikle Cool-Sculpting’den önce” diye cevap veriyor. Peki aynaya bakınca ne görüyor: “Aynaya bakmıyorum. Oğlum bazen ‘Çenende bir sivilce olduğunu bilmek isteyebilirsin’ diyor. Ama hayat aynalar olmadan daha güzel.”

Uzun süre yanlış yaptığımı düşündüm

Vücudundaki yumrular gibi duygularının da terapiyle birlikte yavaş yavaş yumuşadığını anlatıyor Linda Evangelista: “Artık kendimi suçlamıyorum. Artık kendime karşı sert değilim. İnsanların benim hakkımdaki düşünceleri beni hala biraz rahatsız ediyor ama eskiden çok rahatsız ederdi. Artık yanlış bir şey yapmadığımı biliyorum. Uzun süre yanlış yaptığımı düşündüm. Bundan tamamen kurtulmuş değilim ama suçluluk ve utanç duygusundan kurtulmak için çok çalışıyorum. Ve bunun hayatımı mahvetmesine izin vermiyorum.”

En büyük tutkusu hayatta kalmak

Bugün en büyük tutkusu “hayatta kalmak”. Kanseri tekrar ettiğinden beri “bir ayağının çukurda” olduğunu hissediyor ama bu durum her günün değerini bilmesini sağlıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler