Otomobil almak için iyi, satmak için kötü bir zaman!
Çocuğu olmayanın bebek sahibi yapıyor, hastaları iyileştiriyor, yılanlardan koruyor... İnanışa göre iyi gelmediği şey yok! Mesir macunu AB'den coğrafi işaret tescili aldı.
Anason, çörekotu, hardal tohumu, Hindistan cevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene… 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan meşhur macunu Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı.
Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkış öyküsü şöyle: Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmasını ister. Küçük kağıtlara sarılan macun Sultan Cami’nden halka saçılır. 21-24 Mart kutlanan ve yaklaşık 400 yıldır devam eden Mesir Macunu Festivali işte böyle başlar.
Halk arasındaki inanışlara göre mesir macununun faydaları saymakla bitmiyor, sihirli bir karışım gibi. Yiyenleri bir yıl boyunca yılan sokmayacağına, sarıldığı kağıt evin kapısına yapıştırıldığında o eve bir yıl yılan girmeyeceğine, macundan yiyenlerin bir yıl boyunca hastalıklardan korunacağına, Nevruz günü macun yiyen en ağır hastanın bile iyileşeceğine, iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici özellikleri olduğuna ve macundan yiyen genç kadınların o yıl içinde evleneceğine inanılır.
Halk arasında en yaygın bilinen özelliği ise çocuğu olmayanların mesir macunu yiyerek bebeklerini kucaklarına alabileceği inanışı.
İşte bu ‘sihirli’ karışım Türkiye’den AB coğrafi işaret tescil alan 28’inci ürün oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı haberi “Şehzadeler diyarı Manisa’mızın şifasıyla ünlü mesir macunu artık sınırları aşıyor” diyerek duyurdu.
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık mesir macununun UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Lisesi’nde olduğunu hatırlatarak “Derneğimiz ve Türk Patent Enstitüsü’nün iki yıllık ortak çalışma sürecinden sonra Manisa mesir macunumuzla tescillenmiş oldu. Bunun ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Çünkü Avrupa Birliği’ne üye bütün ülkelerde, bu tescil yayınlanacak. Bu anlamda da hem Türkiye’nin tanıtımında hem de Manisa’mızın ve mesir macunumuzun tanıtımında ciddi bir katkı olacak” dedi.