Modanın parlak rengiydi: Amerikalı modacı Iris Apfel 102 yaşında hayatını kaybetti

Moda tasarımcısı, her yaştan insanın ilham kaynağı, kendi deyimiyle "ihtiyar yıldız adayı" İris Apfel Florida Palm Beach'teki evinde hayatını kaybetti. 29 Şubatta sosyal medyasında 102,5 yaşını kutluyordu, 1 Mart'ta veda etti.

Popüler 2 Mart 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Iris Apfel'ın Instagram hesabındaki son iki paylaşım. Biri 29 Şubatta, Apfel 102,5 yaşında. Diğeri 1 Mart, hayata veda ettiği gün

Iris Apfel, kocaman gözlükleri, kısa saçları, her zaman çok renkli giysileriyle tam bir ‘moda ikonu’ydu. Üstelik 102 yaşındaydı. Dün gelen ölüm haberi, bu renkli kişiliği yakından tanıyan tanımayan herkesi üzdü.

Apfel, 2015’te BBC Newsnight’a verdiği röportaj, “Giyinmenin eğlenceli olması gerektiğini, oyun oynamak için bir fırsat” olduğunu söylemişti. Kendisi aynen böyle yaptı, son günlerine kadar çalıştı ve eğlenmeyi hiç ihmal etmedi.

Büyük boy gözlükleri, eksik etmediği kırmızı ruju, vintage giysileriyle maksimalist stiliyle neşesini etrafına da bulaştırdı. Renkli boncuklar imzası haline gelmişti. 29 Ağustos’taki 102’nci doğumgünü şerefine Avustralyalı aksesuar markası Erstwilder’la ortak çıkardığı koleksiyon son işlerinden biriydi.

Barbie bebek, Cadılar Bayramı için giyinen bir çocuk, aksesuarlar hatta bir köpek bile Iris Apfel’dan ilham aldı

80 yaşından influencer oldu

Moda dünyası bugün ileri yaşlardaki kadınları da hikayelerinin bir parçası yapıyorsa bunda Apfel’ın büyük payı var. 1921 yılında doğan Apfel, kocası Carl Apfel’le birlikte kurduğu tekstil şirketinde emekli olana kadar çalıştı. Ama dünyaca tanınıp maksimalist stiliyle tasarımcılara ilham vermesi için yaşının biraz daha ilerlemesi gerekiyordu.

Kocası Carl Apfel da Iris Apfel gibi uzun bir ömür yaşadı, 2015’te 101 yaşında öldü. Fotoğraf: Iris Apfel / Instagram

BBC’nin haberine göre ABD’li tasarımcı Tommy Hilfiger, onun çok başarılı bir influencer olduğunun altını şu sözlerle çiziyor: “Iris Apfel sadece bir sanatçı olarak değil, aynı zamanda bir influencer olarak inanılmaz yeteneği sayesinde dünyaca ünlü bir moda ikonu haline geldi.”

1921’de New York’ta Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Apfel, aslen sanat tarihi eğitimi aldı, başta tekstil olmak üzere iç tasarım alanında uzmanlaştı. Beyaz Saray’daki restorasyon projeleri de dahil olmak üzere onlarca yıl iç mimar olarak çalıştıktan sonra 80’li yaşlarında modayı belirleyen birisi, 97 yaşında da IMG modellik ajansıyla kontrat imzalayarak profesyonel model oldu.

Iris Apfel Brezilya’da bir duvarı renklendirmiş

Apfel’in menajeri Lori Sale onunla çalışmanın “hayatının onuru” olduğunu söyledi: “Her gün beni aramasını özleyeceğim. Aradığında ‘Bugün ne yapıyoruz’ diye sorardı. Bu onun bitmek bilmez çalışma arzusunun bir kanıtı.”

Ünlü yönetmen Albert Maysles 2014’te çektiği “Iris” adlı bir belgeselde moda ikonunun günlük hayatını ve sektördeki etkisini anlatmıştı. 3 milyon takipçili Instagram hesabı Apfel’ın renkli dünyasına açılan bir başka kapı.

Apfel’in modellik yaptığı işler arasında Türkiye’nin cam eşya konusundaki dev markası Paşabahçe’nin çıkardığı Nude serisi bardaklar da vardı. Bu bardaklar uzun yıllar boyunca ‘dünyanın en iyi şarap bardağı’ seçildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.