Müslüman kadınlardan oluşan metal grubu Glastonbury sahnesinde

Müslüman metal müzik grubu Voice of Baceprot Glastonbury'de sahne alacak. Üçlü 54 yıllık geçmişiyle dünyanın en önemli müzik festivallerinden Glastonbury sahnesindeki ilk Endonezyalı müzisyenler olacak.

Popüler 23 Haziran 2024
Grup 2021'de çıkardıkları tekliyle kadına şiddette karşı mücadelede bir kampanya da başlatmıştı. Fotoğraf: Davy Linggar

Firda Marsya Kurnia, Widi Rahmawati, Euis Siti Aisyah henüz 20’lerinin başında üç Endonezyalı genç kadın. Lisedeyken bir öğretmenlerinin bilgisayarından dinledikleri System of a Down’ın Toxicity albümü akıllarını başından alıyor. Üç genç kızın metal müzik aşkı böyle başlıyor. Öğretmenlerinin desteğiyle enstrüman çalmayı öğreniyor ve Voice of Baceprot grubunun temellerini atıyorlar. Metallica cover’lerı çalarak başladıkları serüvenleri İngiliz müzik dergisi New Musical Express’ın kapağına çıktıkları, Rage Against The Machine’in gitaristi Tom Morello’nun övgüler yağdırdığı bir grup olarak devam ediyor.

Şimdi de 54 yıllık geçmişi olan Glastonbury müzik festivalinin sahnesinde kendilerine yer bulan ilk Endonezyalı müzisyenler olacaklar. 28 Haziran’da Coldplay, Dualipa, SZA ve  Shania Twain gibi dünyaca ünlü müzisyenlerin headliner olduğu festivalde sahne alacaklar.

Grup Forbes’un Asya edisyonunda 30Altı30 listesinde de yar aldı. Fotoğraf: Forbes

Şarkı sözlerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iklim değişikliği gibi meselelere değiniyor, Metal Hammer gibi sektör dergileri tarafından ‘metal müzik dünyasının şu an tam da ihtiyacı olan şey’ diye nitelendiriliyorlar. Şarkılarından bazıları beş milyonun üstünde izlenmeyi başarmış.

Batı Cava’nın kırsal kesiminde büyüyen üçlü için metal müziğe gönül vermek hiç de kolay olmamış. Başlangıçta ailelerinden destek alamayan grup bir yandan da performanslarını sabote etmeye çalışan karşıtlarıyla uğraşmış. Yüzde 90’ı Müslüman nüfusuyla kadınların metal müzik yapmasının sıra dışı olduğu bir ülkede tehdit de almışlar. Ancak müziği bırakmaya hiç niyetleri yok: “Örnek teşkil etmek istiyoruz, özellikle genç kızlar” için, parlak bir geleceğimiz olduğunu göstermek istiyoruz.”

Daha önce Fransa’dan ABD’ye uluslararası pek çok sahneye çıktılar, ancak önümüzdeki hafta İngiltere’deki Glastonbury sahnesine çıkacak olmak onlar için apayrı bir heyecan. Yalnızca grubumuzun sesini değil ülkemizin de sesini taşıyoruz diye düşünüyorlar.

Müziğin ötesinde grubun bir amacı daha var: Müslüman kadınların zayıf olduğuna ya da Müslümanların genel olarak şiddet yanlısı olduğuna dair tektipleştirmelere meydan okumak. Voice of Baceprot için en büyük meydan okuma da bu olmuş, hem evlerinde hem dışarıda.

Basçıları Widi köylerinde metal müziğin şeytani sayıldığını anlatıyor, dolayısıyla genel kanı bir kadın için, hele de türbanlı bir kadın için hiç de uygun olmayan bir müzik türü. Grubun vokali ve gitaristi Marsya’nın ailesinin içindeki metal müzik sevgisini çıkarmak için bir tür şeytan çıkarma ayini gibi dini bir ritüel uygulamak bile istediğini anlatıyor.

Glastonbury ile taçlandırdıkları başarılarından sonra ailelerini ikna etmeyi başarmışlar. Glastonbury sonrası içinse planları ‘Mighty Island’ isimli Endonezya’daki yozlaşmayı anlatan şarkıları ve yeni albümleri üstünde çalışmak.

Gülen başörtülü müslüman kız emojisine Kabe’den icazet geldiGülen başörtülü müslüman kız emojisine Kabe’den icazet geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler