Nadir bulunan İncil 6.9 milyon dolara satıldı: Alıcı sergileyecek

14. yüzyılda İspanya'da ünlü bir hahamın yazdığı, yaldızlı sayfalarında Yahudi, Hıristiyan ve İslam sanat geleneklerini harmanlayan nadir ve 'mistik' İbranice İncil 6.9 milyon dolara alıcı buldu. Üstelik aldığını kendisine saklamayacak bir alıcı...

Popüler 13 Eylül 2024
İncil yaldızlı sayfalarında Yahudi, Hristiyan ve İslam sanat geleneklerini harmanlıyor.

1312’de Kuzey İspanya’daki Soria şehrinde Haham Şem Tov Ibn Gaon tarafından tamamlanan Şem Tov İncili yedi yüzyıl boyunca Kudüs, Bağdat, Trablus, Londra ve Cenevre’ye yaptığı yolculuklarda sayısız savaş ve ayaklanmadan sağ çıkarak neredeyse ‘mucizevi’ bir hikayeye imza attı.

Salı akşamı bu yolculuk New York’taki Sotheby’s müzayede evinde 6.9 milyona alıcı bulmasıyla şimdilik sona erdi. Çünkü bu kıymetli parçayı alan onu sergilemek, insanlarla paylaşmak istiyor.

Şem Tov İncilini böyle özel bir parça yapan özelliklerinden biri efsanevi ve kayıp antik İbranice İncil Hilleli kodeksine atıfta bulunuyor olması, Kabala (Yahudi mistisizmi) geleneklerine göre de özel, gizli bir anlam yüklenmiş yaklaşık iki bin harf içermesi.

Görsel olarak öne çıkan özelliği ise üç farklı sanatsal ve mimari geleneği bir araya getirmesi. Sotheby’s yetkilisinin verdiği bilgiye göre 1312’de Hıristiyan İspanya’da yazıldı, ancak Hıristiyan ve Yahudiler, Mudejar (Müdeccen) mimarisiyle yaşıyor ve İspanya’da İslamiyetten kalan kültürel estetik etkilerini etrafta görmeye devam ediyorlardı. İncil’in sayfalarında Kuzey Avrupa mimarisinden esinlenen gotik kemerler de var, birkaç sayfa çevirince karşınıza İslami kemer de çıkıyor. Mimari özellikler o dönemin mudejar sanatını yansıtırken Fransız gotik sanatından kelimeler de kullanıyor.

İncil’in doğa üstü özellikleri olduğunu iddia edenler de var. 1860’ların sonlarında İncil’e yapılan bir atıfta sahiplerinin elden çıkarmak istemediğinden bahsediliyor. Çünkü gerçekten değerli olmasının yanı sıra mucizevi de; bu kitap doğumu zor geçen bir kadının evine girdiğinde onu doğum sancılarından kurtaran tılsım olmuş…

Hazreti İsa'nın çocukluğunu anlatan İncil bulunduHazreti İsa’nın çocukluğunu anlatan İncil bulundu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.