New York’ta ‘kanalizasyon timsahları’nın heykeli dikildi

New York şehrinin kanalizasyonlarında timsahlar mı yaşıyor? Bu ürpertici sorunun cevabını hiç bilmemek belki daha iyi. Sonuçta efsanelere de ihtiyacımız var.

Popüler 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
New York şehrinin kanalizasyonlarında timsah var mı bilinmez ama Union Square'de İsveçli heykeltraş Alexander Klingspor'un yaptığı bir timsah heykeli var

New York şehrinde dilden dile anlatılır; kanalizasyonlarda yalnızca lağım fareleri değil timsahlar da saklanır. İnanmayan Manhattan mahallesinin Doğu bölgesinde, 14. ve 17. Cadde arasındaki Union Meydanı’na dikilen heykele bakabilir: İsveçli sanatçı Alexander Klingspor’un Mollbrinks Gallery işbirliğiyle yaptığı ‘New York Şehri Efsanesi’ heykeli orada duruyor.

Rögar kapağının üstüne kıvrılmış gerçek timsah boyutlarındaki bronz heykel Alexander Klingspor’un çok sevdiği New York şehrine saygı duruşu: “Bu eser New York şehrinin kanalizasyonlarındaki timsah efsanesini tasvir ediyor. Manhattan’da on yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra, en popüler şehir efsanelerinden birini heykelle anlatarak sevdiğim şehre saygılarımı sunmak istedim” diyor sanatçı.

Klingspor bu heykelle iki konuyu anlatmak istemiş: “Bizden önceki medeniyetlerde olduğu gibi tanrılara, mitlere ve efsanelere ihtiyacımız var. Bir de hayvanları doğal yaşam alanlarından insan ortamlarına taşıyarak istilacı türler yaratma alışkanlığımız var.”

Peki şehrin kanalizasyonlarında timsahların saklandığı da nereden çıktı?

Kanalizasyon timsahı da New York’un çöpünden kaçamamış (solda) Timsah heykelinin 27 cm’lik hediyelik versiyonlarından 49 adet üretilmiş (sağda)

CNN.com’daki haber New York eyalet ve şehir yasalarına göre timsah beslemenin yasak olduğunu söylüyor. Buna rağmen, bu yılın başlarında Brooklyn’in Prospect Parkı’ndaki gölde, evde kaçak olarak beslenirken sokağa atıldığı tahmin edilen küçük bir timsah bulundu. Hayvan Bronx Hayvanat Bahçesi’nde tedaviye alındı ancak kurtarılamadı.

Timsahlarla ilgili söylentilerin kökleri ise 1930’lu yıllarda Harlem’de bir grup gencin kanalizasyonda bir timsah bulup öldüresiye dövdüklerine dair haberlere uzanıyor.

İnanış o ki, evinde yasa dışı timsah besleyen bazı insanların bu ‘evcil’ hayvanları kaçtı ve kanalizasyonda yaşamaya, hatta çoğalmaya başladı. Bugüne kadar New York’un dev kanalizasyon ağında timsah gören olmadı ama olsun, efsane hep yaşadı.

Belçika'da Barış Manço heykeli dikiliyorBelçika’da Barış Manço heykeli dikiliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.