Ölümden sonra tasarım var mı? Yapay zekayla evet!

New Yorklu modacı Norma Kamali çalışmayı bıraktıktan, hatta öldükten sonra bile yeni giysiler tasarlamanın yolunu buldu. Yapay zeka şimdi Kamali’nin yarım asırda oluşturduğu tasarım arşivini öğreniyor. Sonra da yeni tasarımlar yapması bekleniyor.

Popüler 2 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Norma Kamali tasarım arşivini yapay zekaya açtı. Kolaj: 10Haber

Teknoloji sağolsun, moda tasarımcısı Norma Kamali’nin bir veliaht aramasına gerek kalmadı. 78 yaşındaki New Yorklu tasarımcısı yapay zekanın modadaki uygulamaları  konusunda çalışan Maison Meta (Meta Modaevi) ile yaptığı işbirliği sayesinde öldükten sonra da işin başında olacak. En azından tasarım konusunda işler onun istediği gibi yürüyecek.

Norma Kamali 2016’da ABD’deki Moda Tasarımcıları Konseyi’den Yaşam Boyu Başarı ödülünü aldı

Bu işbirliği, yapay zekanın moda sektöründeki uygulamalarını farklı açılardan ele almak için iyi bir örnek. Bir marka, özünü oluşturan tasarım anlayışını nasıl koruyabilir? Moda tasarım söz konusu olduğunda yapay zeka nasıl eğitilir? Sektörde insanın ve yapay zekanın yaratıcılık konusundaki yetkinlikleri ve sınırları nelerdir…

Norma Kamali, markasını 1967 yılında kurdu. Topuklu spor ayakkabı, NASA teknolojisiyle yapılan ve ekstra sıcak tutan palto gibi icatları sayesinde tasarımcı ve girişimci sıfatlarının yanında ‘mucit’ de eklendi. Spor giyim moda olmadan çok önce eşofman, sweatshirt gibi tasarımlara koleksiyonlarında yer verdi.

NASA teknolojisini kullanarak 1973’te yorgan gibi sıcak ama hafif paltolar tasarlayan Norma Kamali yıllar içinde bu tasarımları geliştirip çeşitlendirdi. Bugün hala koleksiyonlarında yer veriyor

İnovasyona ve yeni olana merakı Norma Kamali’yi şimdi de yapay zekayla işbirliğine getirmiş görünüyor.

İnsanın yerini almayacak, mesai arkadaşı olacak

Cryptopolitan’da yer alan habere göre Kamali’nin amacı insanın yerine yapay zekayı koymak değil. Tam tersi, yapay zekanın potansiyeline inansa da insan yaratıcılığının yerini hiçbir şeyin alamayacağını düşünüyor. Bu sadece yapay zekayla insanın işbirliği, iş arkadaşı olma girişimi.

Bu sayede işi bıraktıktan hatta öldükten sonra bile yapay zeka aracılığı ile yaratıcı sürece katkı sunabilecek.

Yapay zeka Kalami gibi tasarım yapmayı nasıl öğrenecek?

Öncelikle Norma Kalami’nin geniş tasarım arşivinin taranması, sınıflandırılması ve etiketlenmesi gerekiyor. Böylece bilgisayara “zarif drape” “cesur omuz kesimleri” ya da “feminen siluetin gündelik hali” diye komutlar verildiğinde, üretken yapay zeka Kalami’nin arşivini tarayıp bu tip tasarımları bulup benzerlerini üretecek.

Geleneği gelecekle buluşturan bu projenin sonuçları başka yeni fikirlerin de kapısını da açacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.