Yeniden buluştular: Dünyanın en uzun adamı ile en kısa kadını Kaliforniya’da

Dünyanın en uzun erkeği Mardinli Sultan Köken ile en kısa kadını Hintli Jyoti Amge ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Irvine şehrinde buluştu.

Popüler 20 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

42 yaşındaki Mardinli Sultan Kösen 2009’dan beri Guinness dünyanın en uzun insanı rekorunu elinde tutuyor. 30 yaşındaki Hintli oyuncu Jyoti Amge 62.8 cm’lik boyuyla yelpazenin öbür ucunda dünyanın en kısa kadını unvanını taşıyor.

İlk kez 2018’de Kahire’de bir araya gelip Giza Piramitlerini ziyaret eden ikili ABD’nin Irvine şehrinde tekrar buluştu.

Fotoğraf: AA

İki rekortmenin birlikte fotoğrafları aradaki zıtlığı yeterince vurguluyor ama örnek vermek gerekirse Kösen’in ayak boyu (36.5 cm) Amge’nin boyunun yarısından biraz fazla uzun.

Bir rekor da ellerden geldi

Sultan Kösen 2009’da dünyanın en uzun insanı rekorunu elinde bulunduran Bao Xishun’dan 10 cm daha uzun olduğu saptanınca rekor kayıtlarına geçmişti.

Bilekten orta parmak ucuna kadar ölçülen 28.5 cm. ile en büyük el  rekoru onda.

Guiness’in çeşitli etkinliklerine katılıp dikkat çekici fotoğraflar verseler de hayat ne Sultan Kösen için kolay ne de Jyoti Amge için.

41 yaşındaki Sultan Kösen on yaşına kadar normal büyüdü, ancak hipofiz bezindeki aşırı büyüme hormonu salgılayan bir tümör nedeniyle aşırı uzadı.

Kösen’in kıyafetleri özel olarak hazırlanıyor, üç metre uzunluğunda bir yatakta uyuyor, ancak bastonla yürüyebiliyor.

Hintli aktris Jyoti Amge 30 yaşında olmasına rağmen iki yaşındaki bir çocuktan kısa.  Boyunun kısa olmasının sebebi akondroplazi adı verilen bir tür cücelik sendromu. 15 yaşındayken dünyanın en kısa boylu genç kızı unvanını aldı, üç yıl sonra dünyanın yaşayan en kısa boylu kadını oldu ve o günden beri rekoru elinde tutuyor.

Instagram’da 1,4 milyon takipçisi olan Amge American Horror Story dizisinde rol alarak oyuncu olma hayalini gerçekleştirdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler