Meditasyon yapmamak oldukça mantıklı bir tercih. Günlük olarak bizden zaman talep eden ve kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmadığımız bir etkinliğe niye başlayalım ki? Gelin bu soruya farklı açılardan bakalım.
Silikon Vadisi şirketlerinde genel olarak veri bazlı karar veriyoruz. Karar verme aşamasında kullandığımız en önemli yöntemlerden biri A/B testing diye biliniyor.
Bir üründe ya da hizmette değişiklik yapacağımızı düşünelim. Bu değişiklik bir grup kullanıcıda uygulanıyor ve bir grup kullanıcıda uygulanmıyor. Bu iki grup arasındaki davranış farklılıklarını inceleyerek, değişiklik olsun mu olmasın mı diye karar verebiliyoruz.
Kendi hayatımızda böyle bir test yok. Ya A’yı yaşıyoruz ya B’yi. Bu ikisini ayrı ayrı paralelden yaşayıp farkı izleyemiyoruz. Günlük meditasyon yapmaya başlamış halimizle, başlamamış halimizi düşünelim. Bu iki hayatı birbiriyle karşılaştırabilir misiniz?
Hayatları karşılaştırmak için dönüm noktalarımız güzel bir fırsat sunuyor. Hayatımız birçok dönüm noktasından geçti, hala da geçiyor. Dönüm noktalarında olası yollardan birini seçiyoruz. Bu seçimlerin bazen farkındayız, bazen de değiliz.
Örnek olarak seçtiğimiz meslek, yapabileceğimiz farklı meslekler arasından biriydi. Yeni bir sınıfa başladığımızda, arkadaşlık kurduğumuz kişiler olası seçeneklerden biriydi. Bu dönüm noktalarında farklı seçimler ya da farklı koşullar oluşsaydı hayatımız da bugünkü gibi olmayacaktı. Belki başka bir şehirde yaşıyor olacaktık, başka biriyle evli olacaktık, başka insanlarla arkadaşlık yapıyor olacaktık.
Bunları bir yere kadar idrak edebiliyorum, ama idrak edemediğim çok temel bir şey var. Ben ben olarak farklı biri olacaktım. Bunu idrak etmem ya da anlamını bulmam gerçekten çok zor. Siz “sizin siz olmadığınız” bir durumu kafanızda canlandırabiliyor musunuz?
Okuduğum okul ve yaptığım meslek düşünme ve davranma biçimimi çok etkiledi. Eğer başka bir meslek yapıyor olsaydım, demek ki başka seçimler yapan bir insan olacaktım. O insan nasıl bir duygu ve düşünce dünyasında yaşıyor olacaktı? Başka başka seçimler verirken bunu mesleğinden dolayı farklı yaptığını bilebilecek miydi?
Dönüm noktalarında hayatımızın keskin bir değişiklik ile yol değiştirdiğini görebiliyoruz. Peki günlük bir alışkanlığın değişmesi hayatımızı ve bizi nasıl değiştirebilir? Günlük meditasyon pratiğinin bizi farklı dönüm noktalarına sürüklediğine inanıyorum. Bakalım sizi buna ikna edebilecek miyim?
New York Üniversitesi’nin bir çalışmasında, kısa süreli günlük meditasyonun, odaklanmayı, duygusal regülasyonu, hafızayı ve duygusal durumu iyileştirdiği gözlenmiş. Bu gelişmelerin sekiz hafta sonucunda belirginleştiğini belirtiyorlar. Çalışmadaki günlük meditasyon süresi de 13 dakika.
Bu çalışmalar bir yere kadar faydalı ama bize şunu gösteremiyor: Meditasyon yapan halimizle yapmayan halimizin hayatı nasıl akardı? Benzer bir hayat içinde ama biraz daha iyi mi hissederdik, yoksa hayatımız, tıpkı meslek seçiminde olduğu gibi farklı bir yönde mi akardı?
Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değil, ancak bazı tahminlerde bulunabiliriz. Meditasyon, odaklanmayı ve duygusal regülasyonu iyileştirerek, günlük hayatımızın daha verimli ve stresten uzak bir şekilde geçmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon sayesinde kendimizi ve dünyayı daha iyi anlamamız da mümkün hale gelir. Bu da, daha bilinçli ve daha iyi kararlar vermemize yardımcı olur.
Örneğin, meditasyon yapan bir insan, stresli bir iş ortamında daha sakin ve odaklanmış kalabilir. Bu da, iş performansını ve memnuniyetini artırabilir. Belki böyle geçen uzun bir süre, iş yerinde yöneticilik pozisyonunun ona teklif edilmesine vesile olabilir. Belki de başka şirkette çalışmanın daha iyi olacağına karar verebilir. Belki de zorlanmalar olsa bile şirkette kalmaya karar verebilir. Bunların hepsine farklı farklı kırılma noktaları diyebiliriz.
Meditasyon sayesinde insan ilişkilerini daha farklı yönetebiliriz. Örnek olarak sınırlarımızın ihlal edildiğini belki daha çabuk fark ederiz ve ona göre tepkiler veririz. Belki de diğer insanların söylediklerini daha dikkatli dinleyebilir ve ona göre daha ilgili oluruz. Belki bu ve benzeri nedenlerden, yeni bir ortama gittiğimizde arkadaşlık yaptığımız insan profili biz farkına bile varmadan değişir. Bunlar farkında olmadığımız birer kırılma noktası olarak hayatımızı belirler.
Değişir miydin ey yol?
Korkularım biraz çekilse,
Arzularım biraz çözülse,
Merakım biraz artsa,
Görüşüm biraz açılsa,
Değişir miydin ey yol?
Değişir miydin ey yolcu?