TAV Havalimanları’na Atlanta’dan hizmet kalitesi ödülü
Olimpiyatlarda altın madalyayı kapan sporcular olimpiyat şampiyonu olmak dışında ne kazanacak? Hangi ülke için yarıştıklarına bağlı olarak değişiyor, hem de çok değişiyor. En büyük parasal ödülü Hong Kong veriyor. İşte ülke ülke tam liste.
Her sporcunun hayalidir dünyanın en önemli spor etkinliği Olimpiyatlarda yarışmak. Katılmak bile başlı başına bir ödülken bir de üstüne podyuma çıkıp madalya alınca tadından yenmez.
Yine de ülkeler madalya kazanan sporcularını ödüllendirmeyi ihmal etmiyor. Bazıları yüz binlerce doları gözden çıkarıyor. Forbes 206 ülkenin ulusal Olimpiyat komiteleri ya da spor bakanlıklarıyla iletişime geçti. 33 ülke para ödülü vereceğini açıkladı. Bunlardan 15’i 100 bin doların üstünde ödül verecek.
Çin’den bağımsız olarak yarışacak Hong Kong altın madalya kazanan sporcusuna 768 bin dolarlık ödülle açık ara başı çekiyor. Hatta gümüş madalya kazanana vereceği ödül bile kalan 32 ülkenin altın madalyaya vereceği parayı geçiyor: 380 bin dolar. Listenin ikinci sırasındaki İsrail 275 bin dolar, üçüncü sıradaki Sırbistan 218 bin dolar veriyor. Bu üç ülkenin de 2021’de yapılan Tokyo Olimpiyatları’nda altın madalya kazanmış sporcuları var.
Ödül dışında altın madalya sahiplerine ömür boyu maaş bağlayan ülkeler de var. Örneğin Malezya ve Bulgaristan 1000 doların üstünde maaş bağlıyor. Yeni Zelanda ise altın madalya kazanan sporcusuna bir sonraki Olimpiyat Oyunları’na kadar yılda 40 bin dolar ödeme yapacak. Danimarka altın madalyaya yalnızca 15 bin dolar ödüyor, ancak vergi almıyor. Dünyanın en yüksek vergi oranlarına sahip ülkelerden birinde buna şükür demek mümkün.
Polonya altın madalyalılara yaklaşık 82 bin doların ötesinde başka bazı avantajlar sunuyor. Paris’teki her madalyalı ‘yetenekli ve saygın’ Polonyalı sanatçılardan bir tablo, yatırım sınıfı bir elmas ve bir seyahat acentesinden iki kişilik tatil çeki alacak. Ayrıca Polonya’nın Olimpiyatlara katılmasının 100. yıldönümünü kutlamak için bireysel spor altın madalyalıları Varşova’da iki yatak odalı bir daire alacak, takım sporunda birincilik kazananlara tek yatak odalı bir daire verilecek.
Norveç, İzlanda ve İsveç dahil olmak üzere birçok ülke, madalyalar için açık bir maddi ödül tazminat sunmuyor, ancak bazı durumlarda sporculara başka tür hibeler sağlıyor. İsveç Olimpiyat Komitesi genel sekreteri Edlund Jönsson Forbes’a açıklama yaptı: “Olimpiyatlarda başarılı olma olasılığını en üst düzeye çıkarmak için sporcularımızın oyunlar öncesinde tüm desteği almasını istiyoruz.” Aynısı İngiltere için de geçerli. Ancak ülkenin atletizm takımının yönetim organı olan British Athletics hükümetten bağımsız olarak madalya bonusları ödüyor.
İşte altın madalyaya 100 bin doların üstünde ödül veren ülkeler:
1. Hong Kong-768 bin dolar
2. İsrail-275 bin dolar
3. Sırbistan-218 bin dolar
4. Malezya-214 bin dolar
5. İtalya-196 bin dolar
6. Litvanya-182 bin dolar
7. Moldova-171 bin dolar
8. Letonya -155 bin dolar
9. Macaristan-154 bin dolar
10. Bulgaristan-139 bin dolar
11. Ukrayna-125 bin dolar
12. Kosova-120 bin dolar
13. Estonya-109 bin dolar
14. Çekya-103 bin dolar
15. İspanya-102 bin dolar
Forbes’un haberinde Türkiye yer almıyor. Ancak 2013’te güncellenen mevzuata göre Olimpiyat ve paralimpik oyunlarının ferdi müsabakalarında birinci olan sporcuya 1000, ikinci olan sporcuya 600, üçüncü olan sporcuya 300 Cumhuriyet altını karşılığı Türk lirası ödül verilebiliyor. Takım sporlarında ise takımın birinci olması halinde her sporcuya 500, ikinci olması halinde 300, üçüncü olması durumunda ise 150 Cumhuriyet altını verilebiliyor. Ancak mevzuatta belirtilen altın sayılarının her birinin önünde ‘en fazla’ ibaresi yer alıyor. Yani mevzuata göre daha az ödül vermek de mümkün pekala. 1000 cumhuriyet altını 17 milyon lira ediyor. 500 bin doların üstünde karşılığıyla bu ödül Forbes’un listesinde Türkiye’yi ikinci sıraya taşır.