Binali Yıldırım anjiyo oldu, bir damarına stent takıldı
Adet döngüleri 21 günden kısa ya da 35 günden uzun olanların dikkatine! Yeni bir çalışma, düzensiz adet döngüleri olanların daha yüksek kalp-damar hastalıkları riski ile karşı karşıya kalabileceğini gösterdi.
Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde (JAHA) geçen hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, normalden daha kısa (21 günden az) ve normalden daha uzun (35 günden fazla) olan adet döngüleri, kalp-damar hastalığı ve kalp ritim bozukluğunda artışa yol açıyor.
Çin merkezli araştırmacılar, Britanya’daki 58 bin 56 kadının 12 yıllık sağlık verilerini analiz etti. Bunun için yaşları 40 ila 69 arasında değişen kadınların adet döngülerinin uzunluğuna ve düzenine bakıldı. Kadınların 39 bin 582’sinde adet döngüleri düzenliydi. Ancak 18 bin 474’ü düzensiz adet döngülerine sahipti. Veriler incelendikten sonra şu sonuçlara ulaşıldı:
Özellikle 35 günden uzun aralıklarla adet görmek, kalp ritim bozukluğu riskinde artışa yol açıyor, buna karşın kalp krizi, kalp yetmezliği ve inme riskinde artış yapmıyor. İki adet arası 21 günden kısa olan kadınlarda ise kalp-damar hastalığı ve kalp krizi riski anlamı olarak yükseliyor.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) göre, tüm dünyada kadınların yaklaşık yüzde 14 ila 25’i düzensiz adet döngüsüne sahip. Adet düzensizliğinin ise hangi mekanizmayla kalp-damar hastalıklarında artışa yol açtığı bilinmiyor. Uzmanlar, düzenli adet göremeyenlere doktora başvurmalarını ve altta yatan nedenin araştırılmasını öneriyor.