Bağırsakları alkol üretiyor, hiç içki içmediğine doktorları bir türlü inandıramıyordu…
Ekim ayı yaklaşıyor. Dünyada 'Ayık ekim' olarak anılan bu ay alkole kısa bir ara vermek için fırsat oluyor. Peki sizce alkolle sorunlu bir ilişkiniz var mı? Sizin için ara verme zamanı mı? Basit bir anketle fikir sahibi olabilirsiniz.
Haftada ne kadar içki tüketiyorsunuz? Biraz fazla mı içtiğinizi düşünüyorsunuz? Çevrenizdekilerden bu konuda yargılayıcı cümleler mi duyuyorsunuz? Alkolle ilişkinizi gözden geçirmeye mi ihtiyacınız var? Sağlık ve bütçeniz açısından biraz ara vermek iyi olabilir diye mi düşünüyorsunuz?
Müjde! ‘Ayık Ekim’ geliyor. Avustralya’da başlayan, İngiltere’de de benimsenen akım dünyaya yayıldı. Amaç basit: Alkolün zararlı etkilerinden uzaklaşmak, insanları daha sağlıklı bir hayat sürmeye teşvik etmek.
Her ne kadar dünyanın farklı gelişmiş ülkelerinde genç nüfusta alkol tüketiminin düştüğüne dair araştırmalar olsa da orta yaş grubunda sessiz bir alkol pandemisi olduğuna dair endişeler de var.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre alkol tüketiminin güvenli bir seviyesi yok ve her miktarda alkol tüketimi sağlık risklerini artırıyor. DSÖ özellikle kanser riskinin alkol tüketimiyle doğrudan ilişkili olduğunu vurguluyor. Alkol başta karaciğer, meme ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser riskini artırıyor.
Arada sırada makul seviyelerde alkol tüketmenin zararı olmadığı hatta yararları olduğunu söyleyen araştırmalar yayınlansa da temmuz ayında yayınlanan bir araştırma ‘azı yarar’ tezini çürüttü. Kanadalı bilim insanları, içki alışkanlıkları ve yaşam süreleri üzerine yapılmış 107 çalışmayı analiz etti. Ölçülü alkolün sağlığa faydalı olduğu iddiaları hatalı araştırma yöntemlerinden kaynaklandığı sonucuna vardı.
Bu habere tıkladığınıza göre alkol tüketmeyi seviyor ve olası zararlarının pekala farkında olarak bu alışkanlığınızı sürdürüyor olmalısınız. O halde bu kısmı uzatmadan asıl konumuza dönelim.
Sizin için ‘Ayık Ekim’ bahanesiyle kısa bir ara vermenin zamanı geldi mi? Bunun için CAGE anketi imdadınıza yetişiyor. Anket 1986 yılında ABD’de North Carolina Memorial Hastanesi’nde potansiyel alkol sorunu olan hastaları tespit etmek için uygulanmaya başlandı.
Bu sorulardan iki ya da daha fazlasına cevabınız evetse haberler kötü: Alkolle sorunlu bir ilişkiniz, bir bağımlılığınız olabilir. Elbette bu basit anket kesin bir yargıya varmayı sağlamaz ancak bu soruları dürüstçe cevaplayıp en az iki soruya evet yanıtı verdiyseniz daha fazla bu meselenin üzerine gitmekte ya da bir profesyonele danışmakta fayda var.
İki evetle uğurlandıysanız ‘Ayık Ekim’ size göre olabilir. Peki bir ay hiç içmezseniz vücudunuza ne olur?
The Telegraph yazarı Flic Everett bunu denedi ve alkolsüz geçirdiği bir yazı yazdı. Everett deneyimini “Yıllar sonra alkol almadan bir ay geçirdim ve kendimden öylesine etkilendim ki Da Vinci Şifresi’ni çözmüş gibiydim” sözleriyle özetledi.
Haberinde görüşlerine yer verdiği İngiltere’deki Delamere rehabilitasyon kliniğinden Dr. Catherine Carney ayık bir ayın yalnızca fiziksel sağlığa faydayla sınırlı kalmayacağını söylüyor: “Alkol uyku kalitenizi de etkileyebilir, bu nedenle bırakınca daha fazla enerjiniz olur. Düzenli ve aşırı alkol tüketimi zihinsel sağlık üzerinde de zararlı bir etkiye sahip olabilir.”
Dr. Caney ayrıca alkolü bıraktığınızda kan basıncınız düşeceğini ve bunun da kalp yetmezliği, felç ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olabileceğini anlatıyor.
Ancak bir aylık alkolü bırakmanın bir tehlikesine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyor: “Bir insan belli bir süreyi alkolsüz geçirebilirse alkolle sorunlu bir ilişkisi olmadığını kanıtladığını düşünebilir oysa gerçekten de altta yatan bir alkol sorunu olabilir.”