Ozempic’in sürpriz etkisi: Hamilelik ihtimalini artıyor mu?
Çocuk büyütmenin anneleri belli ölçüde yıprattığı en çok annelerin bildiği bir gerçek. Yeni bir araştırma hamileliğin de kadınları biraz yıprattığını ortaya koydu. Her bebek 2.8 ay yaşlandırıyor.
Çocuk doğurmanın uzun dönemde kadın vücudu üzerinde etkileri olduğu biliniyor. Araştırmalar hamileliğin sağlığa çoğunlukla faydalı olduğu yönünde; örneğin demans ve kanser riskini azaltıyor… Ancak yeni bir araştırma hamileliğin kadınları daha hızlı yaşlandırdığını söylüyor.
İngiliz gazetesi The Daily Telegraph’ın aktardığına göre New York’taki Columbia Üniversitesi’nin araştırmasında 1735 genç kadının DNA’sındaki değişimler incelendi. Annelerin biyolojik yaşı hesaplanıp gerçek yaşlarıyla karşılaştırıldı.
Bir insan yaşlandıkça DNA’sına küçük moleküller eklenir ve bunlar organizmanın nasıl çalışacağına dair güncel talimatlar verir. Bu “etiketler” sabit bir oranda birikir ve yaşı ortaya çıkaran bir tür saat işlevi görür. Araştırmada her bir hamilelik 2.4 ila 2.8 ay hızlanmış biyolojik yaşlanmaya ilişkilendirildi. Hiç hamile kalmamış kadınlarda ve diğer katılımcılara kıyasla görece az sayıda çocuk sahibi kadınlarda biyolojik yaşlanmanın etkileri daha az görüldü.
Araştırmayı yapan ekip benzer bir etki için çalışamaya dahil edilen 910 erkeğe baktığında babalığın DNA’yı etkilemediğini gördü. Araştırmacılar spesifik olarak biyolojik yaşlanmayı hızlandıranın hamilelik ya da emzirmeyle ilişkili olduğu sonucuna vardı.
Araştırmanın başyazarı Dr. Calen Ryan “Bulgularımız hamileliğin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığı, bu etkilerin genç, doğurganlığının zirvesinde kadınlarda belirgin olduğunu gösterdi” dedi.
Bulgularının hamileliğin kadınların sağlığı üzerindeki potansiyel uzun dönem etkilerine ışık tuttuğunu belirten Dr. Ryan şöyle sürdürdü: “Yeni doğum yapmış, özellikle de genç annelerle ilgilenmenin önemini gösteriyor.”