Mikroplastiklerin bir korkutucu etkisi daha: Kalbimiz de tehdit altında
Aşırı plastik kullanımı, bu plastiklerin neredeyse sonsuz ömürlü olması ve parçalandıkları halde doğada kalmaya devam etmesi devasa bir mikroplastik sorunu ortaya çıkardı. Artık her yerde mikroplastik var, o kadar ki yunusların aldığı nefeste bile.
Dünyamızın büyük ekolojik sorunlarından bir tanesinin kaynağı aşırı plastik kullanımı. Bir yandan her derde deva gibi olan ve artık neredeyse plastik kullanılmayan bir yaşam düşleyemiyoruz bile ama bir yandan da bu son derece uzun ömürlü, hatta bazen ‘sonsuz’ ömürlü madde doğada birikmeye başladı.
Kullanılmış plastikler yeniden dönüştürülemediği için zaman içinde parçalanmaya ve gözle görünmeyen mikro parçacıklar halinde atmosferden toprağa, yiyeceklerden içeceklere her yere bulaşmaya başladı. Bilim, bir süreden beri en olmayacak yerlerde bile mikroplastik buluyor, örneğin insan kanında, hamile kadınların plasentasında, bebeklerin kanında.
Şimdi bu ‘en olmayacak yer’e bir yenisi eklendi: Yunus balıkları.
Ön bulguları Plos One dergisinde yayımlanan bir araştırma yunus gibi deniz hayvanlarının hava almak için su yüzeyine çıktıklarında mikroplastik soluduğunu ortaya koydu.
The Guardian’ın haberine göre ABD’li araştırmacılar Florida’daki Sarasota ve Louisiana’daki Barataria körfezinde 11 şişe burunlu yunustan nefes örnekleri topladı. Örneklerin hepsinde mikroplastik bulundu.
Yani ister okyanusun yüzeyi olsun ister herhangi bir kara parçası, mikroplastikler atmosferde o kadar yaygınlar ki, sadece nefes almak için su yüzeyine çıkan yunus balıkları bile nefes aldıklarında ciğerlerine mikro plastik alıyorlar.
Araştırma ekibi mikroplastiklerin hava yoluyla taşındığını tahmin ediyor. Daha önce yapılan araştırmalarda şehirleşme veya gelişmişlik faktörlerinden bağımsız olarak Everest Dağı gibi insan eli değmemiş yerlerde bile mikroplastiklere rastlanmıştı. Plastik parçacıkları havayla taşınıyor ve dünyanın her yerine yayılıyor.