Doğuştan sağırdı, gen tedavisiyle 11 yaşında duymaya başladı
Sesleri duymamızda kritik bir öneme sahip tüy hücreleri hasar gördüğünde işitme duyumuzu kaybedebiliyoruz. Bilim insanları, kaybedildiğinde bir daha yeniden çıkmayan tüy hücrelerini yeniden canlandırmanın bir yolunu bulmuş olabilir.
Bazı balık, kuş ya da sürüngen türlerinin aksine insanlar, ses sinyallerinin iç kulaktan beyne iletilmesinden sorumlu tüy hücrelerini yeniden canlandırma yeteneğine sahip değil. Dolayısıyla bu hücrelerin hasar görmesi işitme kaybına yol açabiliyor. Harvard Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nden bir ekip, tüy hücrelerini başarıyla yenileyebildiğini iddia ettikleri moleküllerden oluşan yeni bir ilaç geliştirdiklerini söylüyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışmaya göre araştırmacılar, farelerde iç kulaktaki genetik yolları yeniden oluşturarak tüy hücresinin yeniden büyümesini sağladılar.
Ekip daha önce de yine fareler üzerinde yaptığı bir çalışmada tüy hücreleri yerine başka türden hücreleri dönüştürerek tüy hücresine benzer özellikler kazandırmayı başarmıştı. Bu son araştırma da önceki araştırma örnek alınarak yapıldı ve yeni geliştirilen kimyasal bileşiklerin kullanımıyla aynı yollar aktive edilmeye çalışıldı.
Araştırmacılar, susturucu RNA (siRNA) denilen küçük boyuttaki molekülleri kullanarak, iç kulakta tüy hücrelerinin büyümesini sağlayan genetik yolun canlanmasını baskılayan genleri ortadan kaldırmayı başardı. Yeni geliştirdikleri ilaç kokteylini doğrudan yetişkin farelerin iç kulağına uygulayan ekip, farelerin tamamen çalışır haldeki tüy hücreleri üretebildi.
Araştırmayı yapan ekibin başındaki Zheng Yi Chen, bunu araba kullanmaya benzeterek, “Arabadaki freni düşünün. Eğer her zaman frene basarsanız arabayı kullanamazsınız. Biz bu genetik yoldaki freni kaldırabilecek siRNA’yı bulduk” dedi.
Ekip, tedaviyi insanlar üzerinde denemeden önce daha büyük hayvanlarda test etmeyi planlıyor. Bilim insanları bu çalışmanın sonuçlarının, işitme kaybı yaşayan insanlar için geliştirilecek tedavilere zemin hazırlayabileceğini umuyor. Tabii bunun işe yarayıp yaramayacağı konusunda şüpheler hâlâ var ancak işitme sorunuyla mücadele eden insanlar için bir umut ışığı yaktığı gerçeği de yadsınamaz.