Yemekleri çiğnemek çok önemli. Çiğnerken sadece sindirimi başlatmıyoruz, çene hareketlerimiz beynimizin doyma hormonu salgılamasını da sağlıyor. Ama aşırı işlenmiş gıdalar hep çok yumuşak ve çiğnemeden yutuluyor. Bu da çene yapımızı değiştiriyor.
Gıda endüstrisi, özellikle de “aşırı işlenmiş” olarak tanımlanan gıdaları üreten endüstrinin kimseye söylemek istemediği bir sırrı var: Onların ürettiklerini mümkünse hiç çiğnemeden yutmanızı istiyorlar, çünkü bu şekilde o ürünleri daha fazla tüketiyorsunuz.
Çiğneme, sindirim sisteminin başlangıcı aslında. Gıdaları ağzımızda ne kadar fazla çiğnersek sindirimimizi de o kadar kolaylaştırıyoruz. Ama sadece bu da değil. Çiğneme sırasında çenemizin hareketi beynimizde bize doyma hissi veren hormonların salgılanmaya başlamasını da sağlıyor.
İşte bu yüzden aşırı işlenmiş gıda üreticileri, ürünlerini mümkün olduğunca yumuşak yapmaya çalışıyor ki, onları neredeyse hiç çiğnemeden yutalım. Doyma hissimiz geç gelsin, böylece daha çok tüketelim.
Ama bu çiğnemeden yutmanın, aşırı işlenmiş gıdaları aşırı miktarda tüketmenin obezite dışında bir sonucu daha var: Çene yapımız değişiyor.
Yapılan son araştırmalar, çene kemiğimizin küçülmekte olduğunu gösteriyor. Bu konu, hala daha araştırılan ve açıkçası önemi yeni yeni keşfedilen bir konu.
Son olarak örneğin İspanya’da bir araştırmada yaşları 3-5 arasında değişen 25 küçük çocuk takip edilmiş ve sürekli ölçüm de yapılmış. Diyetleri daha çok sıvılara ve yarı sert yiyeceklere dayalı çocuklarda diş gelişimi ve çene kemiği oluşumunda farklılıklar gözlenmiş.