Kök hücreler insülini tahttan indirebilir mi? Diyabette çığır açan gelişme
Yapılan yeni bir çalışma, çocukluk çağında gözlemlenen tip-1 diyabet hastalığının erken teşhisinde bağırsaktaki bakterilerin etkin rol oynayabileceğini ortaya koydu.
Vücudun bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırıp yok etmesiyle tetiklenen tip 1 diyabet, daha çok çocuklarda ve ergenlerde rastlanıyor. Tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıkların gelişimine yol açan süreçler genellikle hastalığın klinik semptomlarından çok önce başlıyor. Bilim insanları, bu noktada bir yaşındaki bebeklerin bağırsaklarındaki bakteri miktarının, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde gelişebilecek tip 1 diyabetin erken teşhisinde rol oynayabileceğini açıkladı.
Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği dergisinin yeni sayısında konuyla ilgili çıkan çalışmanın bir parçası olarak bilim insanları, tip 1 diyabet görülen bebeklerin mikrobiyom olarak bilinen bağırsak bakterilerini 20 yaşına kadar sağlıklı kalan bir kontrol grubununkiyle karşılaştırdı. İki grup arasında bir yaşından itibaren önemli farklılıklar buldular. Buna göre tip 1 diyabet teşhisi konulan bebeklerde, iltihaplanmayı artıran ve bağışıklık yanıtında rol oynadığı bilinen mikrobiyomun daha yüksek olduğu gözlemlendi.
Bu keşif, hastalığın ilk safhasından önce veya ilk safhasında riskin en yüksek olduğu çocukların belirlenmesinde yardımcı olabilir. Böylelikle hastalığın yerleşmesini önlemek için sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekleme fırsatı doğabilir.
Bununla birlikte araştırmacılar hangi bakterilerin yaşamın ilerleyen dönemlerinde tip 1 diyabet gelişiminde en büyük etkiye sahip olduğunu ve bakterilerin hastalığı ne kadar etkili bir şekilde öngörebileceğini belirlemek için daha fazla sayıda çocukla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Kahvenin bir faydası daha: Vücutta yağlanma ve tip 2 diyabete karşı savaşa yardımcı oluyor