Boğaz’da yoga günü: ‘Bu sanat tüm dünyaya ait’

İstanbul Boğazı'nda ‘9’uncu Uluslararası Yoga Günü’ düzenlendi ve yüzlerce insan bir araya gelerek yoga yaptı. Etkinliğe; Hindistan Türkiye Büyükelçisi Dr. Virander Paul, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary de katıldı.

Sağlık 23 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hindistan’da ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yoga, hem fiziksel hem de düşünsel bir aktivite. Yoganın amacı, meditasyon aracılığıyla zihinde sükuneti sağlamak. Türkiye’de de oldukça yaygın olan bu uygulama önceki gün İstanbul Boğazı’nda can buldu. İstanbul Boğazı’nda 21 Haziran Dünya Yoga Günü’ne özel ‘9’uncu Uluslararası Yoga Günü’ düzenlendi. Bu gün Birleşmiş Milletler tarafından 2014 yılında Türkiye’nin de aralarında olduğu 177 ülkenin katılımıyla kabul edilmişti.

Bu kapsamda Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Spor İstanbul iş birliği ile ‘9’uncu Uluslararası Yoga Günü’ düzenlendi. İstanbul manzarası eşliğinde Sarayburnu Parkı’nda gerçekleştirilen günde, sporseverler ve yoga meraklıları bir araya gelme şansı buldu. Profesyonel eğitmenlerin yoga hareketlerini uygulamalı olarak gösterdiği etkinliğe gencinden yaşlısına her yaştan insan katıldı.

Etkinliğe; Hindistan Türkiye Büyükelçisi Dr. Virander Paul, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, İBB Başkan Danışmanı ve Emekli Büyükelçi Mustafa Osman Turan ve Spor İstanbul’da Stratejik Ortaklıklar Müdürü Seçil Tanören katıldı.

21 Haziran’ı kutlayan Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, yoganın 5 bin yıldan fazla bir zaman önce Hindistan’da ortaya çıktığını ve o günden bu yana bu uygulamayı dünyayla paylaştıklarını anlattı. Dünyada milyonlarca insanın yoga yaptığını söyleyen Choudhary, “2015 yılından beri Uluslararası Yoga Günü, yazın başlangıcına da denk gelen 21 Haziran’da kutlanıyor. Uluslararası Yoga Gününü kutlama teklifi ilk olarak BMGK’nun 69’uncu oturumunda Hindistan Başbakanı Sayın Narendra Modi tarafından sunuldu. Yorganın evrensel cazibesi doğrultusunda Hindistan’ın sunduğu Uluslararası Yoga Gününü kabul etme tasarısının Türkiye dahil rekor sayıda üye ülkenin desteğini aldı. Bu seneki Uluslararası Yoga Günü, tüm dünya ailesi için Yoga anlamına gelen Vasudhaiva Kutumbakam için Yoga temasıyla kutlanacak” dedi.

Kendisinin de sürekli yoga yaptığını söyleyen Choudhary, yoganın kendisini fit tuttuğunu ve günlük streslerle baş etmesini sağladığını aktardı. Ayrıca Choudhary, “Bu sebeple bizler, her yaştan ve bedenden hayatın her kesiminden insanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık sağlayan bu kutlamaya katılmaya davet ediyoruz” cümlelerini de sözlerine ekledi.

Hindistan Türkiye Büyükelçisi Dr. Virander Paul ise açılış konuşmasında İstanbul’da olmaktan mutlu olduğunu belirterek Boğaz’on muhteşem ortamında bir arada olabilmenin mutluluk verici olduğunu ifade etti. Paul, “Meslektaşım, Uluslararası Yoga Günü’nün doğuşunu kısaca açıkladı. Birleşmiş Milletler’in böylesine büyük bir uluslararası destekle yogaya adanmış bir Uluslararası Gün ilan etmesi, Yoga’nın evrensel cazibesinin ve insanlığa sağladığı muazzam faydaların tanınmasıdır. Yoga sanatı, bilimi ve felsefesi Hindistan’da ortaya çıkmış olabilir, ancak bugün tüm dünyaya aittir” dedi. Etkinlik, katılanlara yoga kitabı hediye edilmesi ve Hindistan’a özel yemeklerin ikram edilmesiyle sona erdi.

Seçim stresi kalp ritmini bozuyor tansiyonu zıplatıyorSeçim stresi kalp ritmini bozuyor tansiyonu zıplatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.