Bilim yanıtladı: Gece kuşları meğer daha akıllıymış
Bilim insanları, 30 dakikadan kısa şekerlemenin beynin sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini ortaya koydular. Şekerleme yapanların beyinleri, yapmayanlara nazaran 15 santimetreküp daha büyük ölçülmüş. Bu da yaşlanmayı 3-6 yıl ötelemekle eşdeğer.
Bilim insanları üzerinde tartışmalar dönen kısa öğle uykusu ya da geleneksel tabirimizle şekerleme konusunda yeni bir düzeye geçtiler.
Önceleri uzun şekerlemelerin Alzheimer’ın erken teşhisi olabileceğine dair araştırmalar yapan bilim insanları, başka çalışmalarda da kısa uykunun insanların öğrenme yeteneğini geliştirebileceğini öne sürmüştü.
Bu kez müspet bir gelişme var. Kısa süreli uyku, yaşlandıkça beynin sağlığını korumaya yardımcı olabilirmiş. Araştırmada bu alışkanlığın daha büyük beyin hacmiyle ilişkili olduğu tespit edilmiş.
The Guardian’daki habere göre araştırmacılar şekerlemenin beynin küçülmesine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar bulduklarını belirtiyor. Yaşla birlikte ortaya çıkan beynin küçülmesinin, bilişsel sorunları ve nörodejeneratif hastalıkları olan kişilerde hızlandığı, bunun da uyku sorunlarıyla ilişkili olabileceği öne sürülüyor.
Şimdi, “Gündüz uyuklama alışkanlığı ile daha büyük toplam beyin hacmi arasında bir ilişki bulduk. Bu da düzenli olarak uyuklamanın yetersiz uykuyu telafi ederek nörodejenerasyona karşı bir miktar koruma sağladığını düşündürebilir” diyorlar.
40-69 yaş arası 500.ooo kişinin verilerinden de yararlanan araştırma Sleep Health dergisinde yayımlanırken, University College London’dan çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Victoria Garfield, “Kısa bir gündüz uykusu, beyin hacminin korunmasına yardımcı olabilir ve bu potansiyel olarak demansın önlenmesi için olumlu bir şeydir” diyor.
Ekip, şekerleme yapanların beyinlerinin 15 santimetreküp daha büyük olduğunu gösteriyor. Bu yaşlanmayı 3-6 yıl arasında geciktirmeye eşdeğer. Ancak süre olarak 30 dakikadan kısa olması önemli.