Duygu Soylu’dan ‘A Tribute To Onno Tunç’ konseri
Psikolojide kullanılan "yüzsel geribildirim" hipotezi baz alınarak yapılan yeni bir araştırma, botoks enjeksiyonlarının beynin diğer insanların duygularını yorumlamak ve işlemekten sorumlu bölgelerindeki aktiviteleri bozabileceğini ortaya koydu.
Bazı duygularımızı yüzümüzdeki kaslarımızla ifade ederiz, örneğin kaşlarımızı çatarız, gülümseriz, pür dikkat kesililiriz vs. Yüzümüzde cilt yaşlanmasını geciktirmek için bazı yüz kaslarımıza botoks yaptırıyorsak, mesela kaşlarımızı çatamaz hale geliyorsak bazı duygularımızı yüzümüzle gösteremez hale de geliriz. Peki bu duyguları yüz kaslarımızla gösteremememiz acaba beynimizde de değişikliğe neden olur mu?
Yüzsel geri bildirim hipotezine göre, başka bir kişinin yüzünde kızgın ya da mutlu bir ifade gördüğümüzde, bu ifadeyi taklit etmek için kendi yüzümüzdeki kasları esnetiyor ya da kasıyoruz. Bunu da farkında olmadan, yüz kaslarımızın beynimize yolladığı sinyaller sayesinde yapıyoruz. Bu hipotez, Charles Darwin’in duyguların kökeni hakkındaki varsayımlarına kadar dayanıyor. Darwin, kişinin yüz ifadelerinin bastırılmasının, duygu deneyimini de etkileyeceğini savunuyordu.
Irvine’deki California Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bu hipotezi baz alarak, yaşları 33 ila 40 arasında değişen 10 kadın katılımcı üzerinde botoks enjeksiyonları kullandıkları bir çalışma yaptı. Kadınların kaşların çatılmasından sorumlu glabellar kasına botoks enjekte edildi. Enjeksiyondan önce ve enjeksiyondan iki hafta sonra kadınlara fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) seanslarında çeşitli duyguların ifade edildiği resimler gösterilerek beyin aktiviteleri ölçüldü.
Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmanın sonucu, botoksun kas hareketlerini felç etmesi, amigdala ve fusiform girus gibi beynin duyguların işlenmesinden sorumlu bölgelerindeki aktivitenin bozulmasına yol açtığını gösterdi. Buna göre başka insanların duygularını okuyamamak, gülümseyememeye ya da kaşlarını çatamamaya yol açıyor olabilir. Ancak uzmanlar kesin bir yorumda bulunmamak için deneyin daha geniş kitleler üzerinde yapılması gerektiğini savunuyor.
Bakan Koca açıkladı; ‘mide botoksu’ yapan iki sağlık kuruluşu kapatıldı