Bugün sigarayı bırakma günü olsun: 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların ömrü 10 yıl uzuyor

Sigarayı bırakmak için sebep arayanlara iki notumuz var. Birincisi, bugün Dünya Tütünsüzlük Günü, yani sigara bırakmak için sembolik bir gün. İkincisi, DSÖ'ye göre sigaradan kurtulmak ömrü uzatıyor. 30'lu yaşlarında sigarayı bırakanlar, bırakmayanlara göre 10 yıl daha uzun yaşıyorlar.

Sağlık 31 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

Bugün 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sigarayı bırakmanız için iyi bir neden de mevcut. DSÖ’nün araştırmalarına göre 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresi, sigara içmeye devam edenlerle kıyaslandığında yaklaşık 10 yıl artıyor. Bu kişilerin yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşımını da düzeliyor.

Tütün ürünü kullanımı, her yıl milyonlarca insanın sağlığını ve yaşamını kaybetmesine sebep olan önlenebilir risk faktörlerinin başında geliyor. Dünyada genelinde 1,3 milyar tütün ürünü kullanıcısının yüzde 80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Tütün ürünü kullananların yaklaşık yarısı, tütün kullanımıyla ilişkili hastalıklar nedeniyle maalesef beklenen yaşam süresinden daha erken dönemde hayatını kaybediyor.

Her yıl tütün ürünü kullanımına bağlı yaşamını kaybeden 8 milyondan fazla kişinin yaklaşık 1,3 milyonunuysa, kullanmadığı halde tütünün dumanına maruz kalanlar oluşturuyor.

Tütün dumanından etkilenen çocuk sayısı 700 milyon. Her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları yüzünden 5 yaşından önce yaşamını yitiriyor.

Tütün ürünleri sağlığa verdiği zarar gibi ekonomiyi de etkiliyor. Tütün ürünü kullanımına bağlı ekonomik kayıp yıllık 1.4 trilyon doları buluyor. Tütün endüstrisi ayrıca, sigara üretimi için yıllık yaklaşık 600 milyon ağaç kesilmesinden sorumlu tutuluyor.

Sigarayı bırakmak ilk günden itibaren sağlıkta olumlu yönde etki yaratıyor. DSÖ, 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığına dikkati çekiyor. İlk sigara bırakma gününden itibaren yüksek kalp atış hızı, kan basıncı, karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor ve zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşım düzeliyor, akciğer kapasitesi artıyor.

Yeni Zelanda'da 2009'dan sonra doğanlar sigara alamayacakYeni Zelanda’da 2009’dan sonra doğanlar sigara alamayacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.