DSÖ’den ürkütücü kolera istatistiği: Ölüm oranı yüzde 71 arttı

Dünya Sağlık Örgütü 2023 yılında kolera salgınına bağlı ölümlerde yüzde 71 artış olduğunu duyurdu. Salgın Afrika'da hızla yayılırken küresel aşı kıtlığı krizi derinleşiyor.

Dünya 5 Eylül 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus 2023 yılına dair açıklamalarında kolera salgınının ciddiyetini vurgulayan endişe verici veriler paylaştı. 2022 yılıyla kıyaslandığında kolera nedeniyle yaşanan ölümlerin yüzde 71 oranında arttığını belirten Ghebreyesus vaka sayısındaki artışın ise yüzde 13 olduğunu açıkladı. Koleranın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen 2023 yılında dört bin kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Kolera salgınının küresel çapta farklı bölgelerdeki etkileri de dikkat çekici. Ghebreyesus koleranın coğrafi dağılımında büyük bir değişim yaşandığını ve bu değişimin salgının yayılma dinamiklerini etkilediğini söyledi. Ortadoğu ve Asya’daki vakalarda üçte bir oranında azalma gözlemlenirken, Afrika’daki vakaların iki katından fazla arttığını belirtti. Bu dramatik artış kıtanın zaten zor durumdaki sağlık altyapısını daha da zorlamış durumda.

Salgını devam ettiren faktörler

Çatışmalar, iklim değişikliği, güvenli içme suyuna erişim eksikliği, sanitasyon sorunları, yoksulluk ve zorla yerinden edilmeler kolera salgınının bu kadar hızlı ve geniş çapta yayılmasında büyük rol oynuyor. Ghebreyesus bu faktörlerin salgının devam etmesinde başlıca etkenler olduğunu belirtti.

DSÖ’nün elde ettiği ilk veriler kolera salgınının 2024 yılında da devam edeceğini gösteriyor. Şu an itibariyle 22 ülkede aktif olan salgın bu yıl 342 binden fazla vaka ve 2 bin 400’den fazla ölüme yol açtı. Bu durum küresel sağlık sistemleri üzerinde büyük bir baskı yaratıyor.

Aşı krizi derinleşiyor

Kolera salgınıyla mücadelede en büyük sorunlardan biri de aşı kıtlığı. Ghebreyesus kolera aşılarına olan talebin 2021 ile 2023 yılları arasında büyük ölçüde arttığını ve bu dönemde önceki 10 yılın toplamından daha fazla doz talep edildiğini belirtti. Ancak geçen yıl üretilen yaklaşık 36 milyon doz aşının, etkilenen 14 ülkenin talep ettiği miktarın yalnızca yarısını karşılayabildiğine dikkat çekti.

Kolera aşılarının şu anda sadece EUBiologics firması tarafından üretildiğini söyleyen Ghebreyesus aşı üreticilerini pazara daha hızlı girmeye ve dozları uygun fiyatlarla sunmaya çağırdı.

Kalıcı çözüm: Güvenli su ve hijyen

Ghebreyesus aşının salgınla mücadelede önemli bir araç olduğunu kabul etmekle birlikte uzun vadede kolera salgınlarını sona erdirmek ve gelecekteki salgınları önlemek için tek sürdürülebilir çözümün güvenli içme suyu, sanitasyon ve hijyen olduğunu vurguladı. Bu alanlardaki yatırımların artırılması gerektiğini ifade eden Ghebreyesus kolera gibi önlenebilir hastalıkların temel altyapı eksiklikleri nedeniyle bu kadar yaygın olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kolera salgını küresel sağlık politikalarının ve önleme stratejilerinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. DSÖ’nün uyarıları ülkeleri daha hızlı ve etkili önlemler almaya teşvik ederken dünya genelinde bu salgınla mücadelede seferberlik ruhu gerekliliğini hatırlatıyor.

Prof. Ceylan: M çiçeği için 'Bizde vaka yok' açıklaması doğru değil, tarama yapmıyorsunuzProf. Ceylan: M çiçeği için ‘Bizde vaka yok’ açıklaması doğru değil, tarama yapmıyorsunuz

M çiçeği salgınında kritik dönemeç: DSÖ küresel eylem çağrısı yaptı, Kızılhaç kampanya başlattıM çiçeği salgınında kritik dönemeç: DSÖ küresel eylem çağrısı yaptı, Kızılhaç kampanya başlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.