Advertisement

Ameliyatta içerde unutulan 3 gazlı bez, bir insanın hayatını nasıl kaydırdı?

Tahsin Aydın, 2019'da bel fıtığı ameliyatı geçirdi ama bir türlü sağlığına kavuşamadı. Sebebi 5 yıl sonra anlaşıldı: Ameliyatta içerde unutulan gazlı bezler enfeksiyona neden olmuştu. 5 yıl önce sadece beli ağrıyan Aydın bugün yüzde 69,9 engelli.

Sağlık 21 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Tahsin Aydın, Kütahyalı bir iş insanı. Evli, iki de çocuğu var. Bel fıtığı çekiyordu. 2019’da ağrıları daha da artınca bir özel hastanede oldukça zorlu bir bel fıtığı ameliyatı geçirdi. Ümidi, doktorunun da ona söylediği, sağlığına kavuşmak, ağrısız sızısız yürüyebilmek, ayakta durabilmekti.

Şimdi bu ameliyatın üzerinden 5 yıl geçti. Tahsin Aydın bırakın ağrısız sızısız bir hayatı, ayakta duramıyor. O artık, yüzde 69,9 engelli kabul edilen bir birey.

Peki ne oldu da Tahsin Aydın’ın sağlık arayışı tam tersi bir sonuca, sağlığının daha da bozulmasına, hayattan daha da kopmasına neden oldu? Bu sorunun cevabı çok çarpıcı.

Normalde, başarılı bir fıtık ameliyatının ardından hastalar kısa süre içinde toparlanır, fizik tedavinin ardından da normal hayatlarına geri dönerler. Olması gereken bu.

Enfeksiyon başlıyor

Ama Tahsin Aydın’ın ağrıları ameliyattan sonra daha da arttı. Ona ameliyat sonrasında vücudunda enfeksiyonlar oluştuğu söylendi. Gerçekten de test sonuçları hep enfeksiyona işaret ediyordu. Yıllar süren bir enfeksiyon tedavisi başladı. Farklı farklı hastanelerde, farklı farklı doktorlar enfeksiyonu ilaçla tedavi etmeye çalıştı ama Tahsin Aydın’ın enfeksiyonları kurumak bilmiyor, iyileşmek bir yana daha da yayılıyordu.

Üstelik ameliyat sonrası başlayan bu enfeksiyonlar artık Tahsin Aydın’ın hayatını da tehdit ediyordu. Çünkü enfeksiyon omuriliğini sarmış, beyin köküne kadar ilerlemişti. Bu kez enfeksiyon için ameliyat oldu Tahsin Aydın, beyin köküne yapılan operasyonla enfeksiyona müdahale edildi.

Bu arada Tahsin Aydın’ın hayat kalitesi artık neredeyse geri gelmeyecek biçimde düşmüştü. Yürüyemiyor, ağrılar içinde yaşıyordu.

Çok riskli bir ameliyat ve vahim hatanın ortaya çıkışı

Son çare Ankara’da bir doktora göründü. Doktor ona, enfeksiyonun kökenini anlamak için ilk yapılan fıtık operasyonunda takılan platinleri çıkartmak gerektiğini söyledi. Bu ise hayli riskli bir ameliyattı, çünkü Tahsin Aydın bu ameliyatın ardından kalıcı felç geçirme riskiyle karşı karşıyaydı. Tahsin Aydın yine de ameliyat olmaya karar verdi.

Ankara’da cerrahlar Aydın’ın eski ameliyat bölgesini açtıklarında şaşkınlıktan küçük dillerini yutacaklardı. 2019’da yapılan ameliyatta Aydın’ın omurlarının etrafında ve içinde ameliyat sırasında oluşan kanamaları temizlemek için kullanılan bazı gazlı bez ve tampon parçaları unutulmuştu. Doktorlar, ameliyat devam ederken bu durumu videoyla da saptadılar ve gazlı bezleri dışarı çıkarttılar. Yıllardır devam eden ve Tahsin Aydın’ın beyin sapına kadar ilerleyen enfeksiyonların kaynağı işte bu unutulan gazlı bezlerdi.

Bakın Tahsin Aydın kendisi başından geçenleri nasıl anlatıyor:

“2019 senesinde Kütahya’da özel bir hastanede bel fıtığı ameliyatı oldum. Bu ameliyat başarısız bir ameliyat olmuş. Vücudumda enfeksiyonlar devam etti ve devamlı ben aynı hastaneye geldim, gittim. Doktor bey her geldiğimde, ‘Bir şeyin yok, hep yürü’ dedi. Daha sonra bu iltihap nedeniyle apse, enfeksiyon oluşmuş. Beyin ve omuriliği komple sarmış ve beyin sapından 35 santim ensem kesildi, oradan ameliyat oldum. 1 ay sonra şant takıldı ve rahatsızlığım devam etti, bir türlü iyileşemedim. Bursa’da yine özel bir hastanenin doktorunun enfeksiyon tedavisi 13 ay boyunca devam etti. Her gün eve hemşire geldi, damar yolundan bize ilaç enjekte etti.

Bu süreçte rahatsızlığımızın ne olduğunu da belirlenemedi. Ankara’da gittiğim bir doktor, belimdeki platinlerin çıkartılması gerektiğini ancak ameliyatın çok riskli olduğunu, felç kalabileceğimi söyledi. Ben riske rağmen ameliyatı olmaya karar verdim. Doktor bizim ameliyatı yaparken belimde 3 tane de gazlı bez tespit etmiş, ameliyat videolarında da net olarak görünüyor. Bezleri de çıkarttı. Çok şükür şu an enfeksiyon kurudu ama vücudumdaki rahatsızlıklar devam ediyor. Tabii bu rahatsızlıklar benim bağırsakları ve diğer yerleri bozmuş.

Şu an hala yürümekte de güçlü çekiyorum. Uzun süre ayakta kalamıyorum. Bu gazlı bezin bazılarının içinde bir tel oluyormuş. O tel, MR’da gözüküyormuş. Bana o da kullanılmamış. O bezle kullanılmayınca MR’da gözükmüyor. Yani gözükseydi belki bu kadar ameliyat ve rahatsızlık geçirmezdim. Sonra doktorlar ameliyata giderken o bezleri sayarmış. Ameliyattan sonra bezler de sayılırmış. Demek ki o da yapılmamış, o bezleri de saymamışlar. İçimde bezler 4 yıl boyunca kalmış ve enfeksiyon yapmış.”

Artık yüzde 69,9 engelli

5 yıl önce geçirdiği ameliyatta yapılan bir hata yüzünden bunca zamandır zorluklar yaşayan Tahsin Aydın’a Kütahya’daki Evliya Çelebi Devlet Hastanesi yüzde 69,9 oranında engelli olduğuna dair bir rapor verdi.

Aydın, belki de hiçbir zaman 2019’daki ameliyat öncesindeki sağlığına kavuşamayacak. Çünkü kendisinin de söylediği gibi uzun yıllar içinde vücudundaki enfeksiyon dört bir yanında hasar bırakmış durumda.

Tahsin Aydın, avukatları aracılığıyla Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı’na özel hastane ve operasyonu yapan doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca 20 milyon liralık tazminat davası açtı.

Hastane açıklama yapmıyor

Avukat Emirhan Bilgen de unutulan gazlı bezlerin yol açtığı problemlere ilişkin Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi’nden de heyet raporu alındığını belirterek, “Yüzde 69,9 oranında engelli teşhisi konuluyor. Sonrasında biz avukatlar olarak hukuki süreci başlattık. Buna ilişkin olarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturma için dilekçelerimizi, delillerimizi ve eklerimizi sunduk. Müvekkilimizin acılarını bir nebze de olsa dindirmek amacıyla da hem maddi hem manevi tazminat davalarımızın da sürecini başlattık” dedi.

Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatırken, hastane yönetimi konunun yargıda olduğunu belirterek açıklama yapmadı.

Sokakta bulunan deri parçaları merdivenaltı ameliyat dokusu çıktıSokakta bulunan deri parçaları merdivenaltı ameliyat dokusu çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.