Demans riskini azaltmak için işitme kaybı olanlar işitme cihazı kullanmalı
Almanya'da yapılan yeni bir araştırmada erken ve orta yaşta iki dil öğrenmenin ileri yaşta demansı geciktirici bir etkisi olduğu ortaya çıktı.
Neurobiology of Aging dergisinde yayımlanan bir araştırmada gençlik yıllarında gündelik hayatına iki dil ile devam edenlerin ilerleyen yaşlarda katıldıkları hafıza testlerinde öğrenme, hafıza, dil ve irade kontrolü konusunda, tek dil bilenlere göre daha yüksek puan aldıkları gözler önüne serildi.
Araştırmaya 59 ila 76 yaş aralığındaki 46 kişi katıldı. Gönüllülerin yüzde 40’ının herhangi bir hafıza sorunu yoktu. Diğer gönüllüler ise hafıza kaybı ya da bilgilerini karıştırdığı tespit edilen hastalar arasından seçildi.
Çalışma sırasında tüm gönüllüler kelime dağarcığı, hafıza, dikkat ve hesaplama konusunda teste tabi tutuldu. Bu testlerde katılımcılardan daha önce bahsi geçen nesneleri hatırlamaları, kelimeleri tersten hecelemeleri ve kendilerine gösterilen çizimleri taklit etmeleri istendi.
13 ila 30 yal ile 30 ila 65 yaş aralığında ikinci bir dili günlük hayatına katan gönüllülerin, aynı yaş aralıklarında hayatında iki dile yer vermeyenlere kıyasla dil, hafıza, dikkat ve karar verme becerisi açısından daha yüksek puan aldığı görüldü.
Aslında iki dil bilmenin demansı geciktirmedeki etkisi uzun zamandır biliniyor. Bu araştırma konuya ilişkin 20 yıldır devam eden çalışmalara destek sağladı. Öte yandan bazı uzmanlar, sadece günlük hayatta iki dil kullananların incelemeye dahil edilmesinin iki dilliliğin yalnızca bir yönüne odaklanıldığına dikkat çekti. Bu da ikinci dili haftada bir iki kez ya da farklı aralıklarla kullananların sonuçlarında farklılıklar yaşanabileceği anlamına geliyor.