Isırıldığınızda ne yapmanız gerekir? ‘Kuduz hastalığının tedavisi yok’

Türkiye, son 9 ayda meydana gelen ikinci kuduz vakasıyla sarsıldı. Mersin Tabip Odası Başkanı Nesanır, bir hayvan tarafından yaralanmada kritik noktanın hızla hastaneye gitmek olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Kuduzun tedavisi yoktur."

Sağlık 14 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki mimar Lütfü Seray, 12 Haziran’da köpeğini gezdirmek için dışarı çıkmıştı. O sırada bir köpek, genç mimarı ısırdı. Genç mimar kuduz aşı yaptırmadı. Birkaç gün sonra kuduz belirtileri başladı. Yakınları tarafından hastaneye kaldırılan mimar yaşamını yitirdi. Bu olaydan sadece 9 ay önce yine bir kuduz vakası Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Bitlis’te yaşayan bir çocuğu köpek ısırmıştı ama çocuk bunu ailesinden saklamış ve belirtiler sonrası kaldırıldığı hastanede de ölmüştü.

Türkiye’de kuduz riskli temas her yıl verilere binlerce kişi olarak yansıyor. 2014 yılında 4 kişi kuduza yakalanmıştı ve verilere geçen en yüksek sayıydı. Son 9 ayda kaydedilen 2 kuduz vakası ise bu konuyu yeniden tartışmaya açtı. P

eki köpek ısırması ya da tırmalama sonrası ne yapılması gerekiyor? 10Haber’e konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Nasır Nesanır, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü belirtiler ortaya çıktıktan sonra yapılan müdahalenin herhangi bir faydası olmadığını vurguluyor ve bunun ölümle sonuçlanacağını belirtiyor.

Yara yerlerinin basınçlı suyla ve sabunla yıkanması gerektiği de konu hakkındaki bilimsel makalelerde mevcut ve Uzm. Dr. Nesanır da bunu onaylayarak, yaralayan hayvanın da kontrol altına alınması gerektiğini ifade ediyor. Tetanoz aşısı yapılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Nesanır, gerekli durumlarda da immumglobülin uygulanabileceğini aktarıyor. Uzm. Dr. Nesanır, “Kuduz hastalığının tedavisi yoktur” diyor ve bu nedenle de yaralanma sonrası hemen hastaneye gidilmesinin en önemli nokta olduğunu söylüyor.

Isırılan kişinin yaralanan bölgesinin neresi olduğunun da kritik olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nesanır, “Eğer beyne yakın bir bölgeden ısırıldıysa etkileme olasılığı daha yüksek” diyor. Sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin yeni bir politika uygulanması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Nesanır, Türkiye’de her yıl on binlerce insanın ısırıldığını ifade ediyor. Uzm. Dr. Nesanır, “Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler, meslek örgütleri, hayvan hakları savunucularının hep birlikte bir politika ortaya koyması gerekir. Bunu tartışmak gerekir” diyor ve bunun halk sağlığı sorunu olduğunu söylüyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Şanlıurfa Tabip Odası ise “Bilimsel yöntemler ve deneyimler insan kuduz vakalarının önlenmesi için öncelikle köpek kuduzunun daha sonra da vahşi doğadan kaynaklanan kuduzun ortadan kaldırılmasını işaret etmektedir” diyerek bir açıklama yaptı. Aynı açıklamada bunun için önerilerde bulundu ve toplu aşılama yapılması, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların kayıt altına alınması, aşı maliyetinin devlet bütçesinden desteklenmesi, sokakta yaşayan hayvanların aşılanması-sahiplendirilmesi gibi maddeler sıraladı.

Son 9 ayda kuduzdan ikinci ölüm: Genç mimar kuduzdan öldüSon 9 ayda kuduzdan ikinci ölüm: Genç mimar kuduzdan öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.