Doğu yakasında göz gözü görmüyor… ABD, bir sabah kendini devcileyin bir Meksika’ya dönüşmüş olarak buldu
ABD'de primatlar üzerinde yapılan bir araştırmada HIV taşıyıcısı 8 makaktan 4'üne sağlıklı donörlerden kök hücre nakli yapıldı ve 2 makak HİV’i yendi. Dünyada şu an yaklaşık 38 milyon HİV’le savaşan insan var.
Tıp dünyasını heyecanlandıran bir araştırma dün milyonlarca hastaya da umut oldu.
ABD’de primatlar üzerinde yapılan bir araştırmada, Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu’na (AIDS) yol açan İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV), kök hücre nakli ile tedavi edildi. Çalışma, dünya çapında yaklaşık 38 milyon insanı etkileyen AIDS’in kesin tedavisinin önünü açabilir
SciTech Daily’nin haberine göre, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden araştırmacılar, HIV duyarlılığı gösterdiği için AIDS araştırmalarında sıklıkla kullanılan HIV taşıyıcısı makaklar üzerinde çalıştı.
Araştırmada, HIV taşıyıcısı 8 makaktan 4’üne sağlıklı donörlerden kök hücre nakli yapıldı.
Kök hücre tedavisi yapılan 4 makaktan nakil sonrası gelişen graft versus host hastalığı (GVHH) tedavi edilen 2 makak HIV’i yendi.
Söz konusu iki makak, tedavilerin üzerinden 4 sene geçmesine rağmen yaşamını HIV’i negatif halde sürdürdü.
Tedavi edilen makak grubundaki HIV’in önce kandan daha sonra lenf düğümlerinden temizlendiğine dikkati çeken araştırmacılar, hücre nakli tedavisi sonrasında iyileşme belirtisi gösteren insanlarda ise lenf bezlerinde birikmiş HIV’nin dolaşıma girmesiyle hastalığın tekrar nüksettiğini düşünüyor.
Araştırmanın yazarlarından Richard Maziarz, “Araştırma sonuçlarımız başka türlü ulaşamayacağımız cevaplar için makak çalışmalarıyla insan araştırmalarının bağlantılı yürütülmesinin önemini gösteriyor.” açıklamasını yaptı.
Araştırmacılar ilerleyen süreçlerde başarıyla tedavi ettikleri iki makaktaki bağışıklık sistemlerinin saldırdığı molekülleri tespit etmeyi planlıyor.
Çalışma, dünya çapında yaklaşık 38 milyon insanı etkileyen AIDS’in kesin tedavisinin önünü açabilir.
Araştırmanın sonuçları “Immunity” dergisinde yayımlandı.