Avuç avuç yuttuğumuz multivitaminler ömrü uzatmıyor, aksine kısaltıyormuş

Geniş çaplı bir araştırma günlük olarak multivitamin almanın ömrü uzatmaya bir faydası olmadığını, aksine erken ölüm riskini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma 400 bin kişinin 20 yıllık verisine bakılarak yapıldı.

Popüler 27 Haziran 2024
Kutu kutu vitamin kullanmaya başlamadan önce bir kez daha düşünün.

A, B, C, D, K… Tek tek yetmez hepsinden olsun, multi… Doktor tavsiyesi olmadan vitamin kullanma alışkanlığı malumunuz, çok yaygın. Daha sağlıklı bir yaşam sürme umuduyla alınan vitaminlerin bu amaca ne kadar hizmet ettiğine dair soru işaretleri olmasına karşın vitamin ve besin takviyeleri global olarak her yıl milyarlarca doların döndüğü bir pazar.

ABD’de yapılan ve yaklaşık 400 bin yetişkinin tıbbi kayıtlarını analiz eden araştırmayla multivitamin kullanımının takip eden 20 yılda ölüm riskine etkisine bakıldı. Araştırmaya uzun dönemli ve önemli bir hastalığı olmayan kişiler dahil edildi.

Sonuç: Bırakın ömrü uzatmayı, araştırma sürecinde günlük olarak multivitamin kullananların kullanmayanlara kıyasla ölme ihtimalinin az bir farkla daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Daha önce de vitamin kullanımına mercek tutan, yarardan çok zararı olabileceğini ortaya koyan araştırmalar var. Örneğin doğal besin kaynaklarından alınan beta karoten kanserden korunmada faydalı olabilirken beta karoten takviyeleri akciğer kanseri riskini artırabiliyor. Birçok multivitaminin içinde bulunan demir vücutta birikerek kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve demans riskini artırabiliyor.

Multivitaminlere odaklanan bu yeni araştırma içinse ABD Ulusal Kanser Enstitüsü 1990’larda başlayan ve katılımcıların multivitamin kullanımıyla ilgili detaylı bilgileri içeren üç büyük çalışmayı analiz etti. Bunun için genel olarak sağlıklı 390 bin 124 kişinin 20 yıldan fazla süreyi kapsayan kayıtlarına bakıldı.

Araştırmacılar günlük multivitamin kullanımın ölüm riskini azalttığına dair kanıt bulamadı. Bunun yerine kullananların takip eden yıllarda yüzde 4 daha fazla ölüm riski olduğunu gördü. Artan riskin nedenleri arasında multivitaminlerin zararından ya da ciddi bir hastalığı çıkan insanların multivitamin kullanımına başlama eğiliminden olabileceği belirtiliyor.

Araştırma ekibinden Dr. Neal Barnard spesifik vakalarda vitaminlerin faydalı olduğunu belirtmekle birlikte multivitaminlerin çok fazla şey vadettiğini ancak çok azını yerine getirdiğini söylüyor: “Mesele şu ki multivitaminler faydalı değil. Bilim bunu söylüyor. Multivitamin kullanmak yerine sağlıklı gıdalar tüketmeliyiz.”

11 branştan 11 doktor anlatıyor: Gereksiz vitamin, mineral ve bitkisel destekler hem sağlığınıza hem cebinize zarar verebilir11 branştan 11 doktor anlatıyor: Gereksiz vitamin, mineral ve bitkisel destekler hem sağlığınıza hem cebinize zarar verebilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.